10 svar
561 visningar
Nikkisv 14
Postad: 17 okt 2023 13:17

Trommers prov, vad hände med saltsyran?

Hej, 

Jag utförde en laboration förra veckan i min kemi 2 kurs. Vi skulle undersöka reducerande sockerarter med Trommers prov. Jag har koll på vad som hände och varför vi fick de resultat vi fick. MEN i labben skulle vi blanda vatten, socker och saltsyra för att kunna påvisa hur saltsyran bryter bidningarna mellan fruktos-och glukosresten. När jag blandade saltsyran i sockerlösningen blev den orange. Min kemilärare verkade inte förstå varför detta hände och mumlade om att det måste funnits rester av Fehlings lösning i provröret. Detta känns högst osannolikt för mig. Något reaktion hände ju här. När jag sedan tillsatte Fehlings lösning fick jag fram samma resultat som efter uppvärmning till skillnad från övriga lösningar. Någon som vet vad som hände och varför? Också lite nyfiken på varför provrör D (längst till höger) som endast innehöll Fehlings lösning och vatten blev svart. 

mag1 9562
Postad: 17 okt 2023 16:21

Hej!

Det enda du berättat är att rör D endast innehöll Fehlings lösning och vatten, men vilka kombinationer av tillsatserna fanns i de andra rören?

Du nämnde att "vatten, socker och saltsyra" användes, men i vilka kombinationer?

Nikkisv 14
Postad: 17 okt 2023 16:42

Förlåt för min otydlighet. 

Provrör A - strösocker och kranvatten

Provrör B - glukos och kranvatten

Provrör C - strösocker, saltsyra och kranvatten

Provrör D - kranvatten

Sedan tillfördes Fehlings lösning till samtliga provrör. Bild nr.1 visar innan Fehlingslösning. Där har dock provrör C värmts upp och fick då den orangea färgen. Min lärare trodde förresten förutom rester av Fehlings lösning att det kanske var sockret som brändes. Jag har dock lyckats googla mig fram att detta kan bero på att hydroximetylfurfural bildats men har svårt att hitta tydlig info som jag förstår. Tycker det är märkligt att min kemilärare inte hade koll på vad som hände. 

mag1 9562
Postad: 17 okt 2023 17:09

Socker kan "brännas" av syror, det är en oxidationsreaktion. Men den oxidationen går främst att se med koncentrerade syror, inte utspädda som ni (nog) använde. Om ni tillsatte syran direkt till sockerkristallerna, skulle nog sockret "brännas". 

Din tanke att fruktos, som bildats efter syran katalyserat hydrolysen av sackarosen, sedan dehydreras i två steg (två molekyler vatten försvinner) och hydroximetylfurfural bildas är inte omöjligt.

Att det fanns rester av Fehlings lösning, kan i och för sig också stämma, men det kanske ni borde sett redan när ni tog fram provrören?

 

Du har identifierat tre olika möjliga orsaker till varför rör C var orange innan Fehlings lösning tillsattes. Det kan teoretiskt vara en, två eller samtliga orsaker till färgen, så du kan nog resonera för vilken kombination som helst. Varför inte utgå ifrån den du tror mest på, och nämna de andra som "möjliga men inte så troliga, därför att..." ?

Nikkisv 14
Postad: 17 okt 2023 17:23

Tack! Jag tar upp det under diskussionen. 

Har du någon aning varför provrör D med endast vatten och Fehlings lösning blev svart?

mag1 9562
Postad: 17 okt 2023 20:37
Nikkisv skrev:

Tack! Jag tar upp det under diskussionen. 

Har du någon aning varför provrör D med endast vatten och Fehlings lösning blev svart?

Med Fehlings test tillsammans med reducerande sockerarter bildas den orangea koppar(I)oxid, Cu2O, som bildar fällningen.

Men om Fehlings lösning hettas upp utan reducerande sockret, reagerar kopparjonerna med syre istället, utan reduktionen. Vad tror du då kan bildas?

Nikkisv 14
Postad: 18 okt 2023 12:58

Ah, det är ju så enkelt som att det skapas koppar(II)oxid. Haha. Tack!

mag1 9562
Postad: 18 okt 2023 14:00
Nikkisv skrev:

Ah, det är ju så enkelt som att det skapas koppar(II)oxid. Haha. Tack!

Precis!

sitter_som_ett_frågetecken 2
Postad: 12 dec 2023 15:39

Hej! Jag tror att vi haft exakt samma labb hehe...

Jag undrade bara ifall ni behövde göra en beräkning för att se hur mycket koppar sulfat ni behövde, och i så fall skulle du kunna hjälpa mig med beräkningen för jag vet inte vilka formler jag ska använda? 

Anna-britta har inte alltid varit så säker på kemi 2 haha. 

mag1 9562
Postad: 12 dec 2023 15:55

Hej och Välkommen till Pluggaktuten!

Det är nog enklare om du startar en egen tråd, och gärna börjar visa vad du tror sker med reaktionsformler, det blir lättare att börja hjälpa till då.

sitter_som_ett_frågetecken 2
Postad: 14 dec 2023 00:54

Hej igen och tack så mycket!

I vår labb som vi hade behövde vi få ut hur mycket kopparsulfat vi behövde i vår laboration. 

Den informationen vi får är att vi ska blanda en klar lösning av kopparsulfat och vatten, ca 50 ml. Lösningen bör vara 0.1 Molar. 

Sedan har behöver vi en 2 Molar NaOH lösning. 

Jag har problem med uträkningen av kopparsulfat och har hittils gjort en uträkning men det var med mina kammrater jag gjorde labben med. 

Vi tog först fram frågan "hur mycket kopparsulfat behöver vi?", 

V= 50ml   sedan skrev de 50/0,1= 500 vilket jag inte förstod riktigt ifall det var rätt eller inte. 

Vi hade sedan Molmasssan 249.68dm^3 

n=0.1 mol sedan c= 2 mol/dm^3 

massan för 1L: 249,68 * 0.1= 24.968 (detta steg förstod jag inte heller) 

och för att sedan få det till 50ml gjorde de 24.968/1000= 0.24968 som de sedan multiplicerade med 50 

alltså, 0.24968 * 50 = 1.2484g vilket var svaret för hur mycket kopparsulfat vi behövde. 

Vet inte ifall jag tänker mycket mer än vad jag borde eller förstår jag inte. Men skulle någon av er kunna förstå uträkning och i såfall hur och varför? vill verkligen förstå teorin och vilka formler man behöver för att få ut mängen av ett ämne. 

Ifall den informationen jag gav inte skulle vara tillräckligt kan jag då infoga en bild. 

Svara
Close