Trommers prov, oförklarligt resultat?
Hej!
Jag skriver an labbrapport i Biologi 2 men har kört fast lite....
Jag har gjort trommers prov på stärkelse.
Innehåll provrör UTÖVER Fehlings lösning och stärkelselösning:
-Nr.3: Inget
-Nr.4: Saliv + 3 droppar saltsyra
-Nr.5: Saliv + 3 droppar natriumhydroxid
-Nr.6: Saliv
-Nr.8: Saliv
Provrör 1-6 låg i 37-gradigt vattenbad i 15 min.
Provrör 8 låg i 7-gradigt vattenbad i 15 min.
Fråga 1:
Som du ser på bilden är resultaten inte speciellt lyckade.
Samtliga lösningar har en fällning på botten vilket jag inte hittar en förklaring till hur mycket jag än söker runt (det är inte Cu2O eftersom tex. provrör 3 inte ska ha reagerat på trommers prov då det endast var stärkelse...). VARFÖR?
Fråga 2:
Hur påverkar saltsyran respektive natriumhydroxiden trommers prov? Min hypotes är att saltsyran denaturerar alfa-amylaset -> det kunde inte spjälka stärkelsen -> ingen färgskillnad efter trommers prov. Stämmer detta? Och hur påverkar NaOH trommers prov?
Min hypotes är inte alls eftersom i tolvfingertarmen är det basiskt och där fungerar fortfarande amylaset.
Se bilden:
https://gyazo.com/34a774540105ebfe16844981d8f29960
Hmm, anledningen till att ni värmde till 37 grader är för att det är optimal temperatur för amylas. När det har brutit ner stärkelsen till maltos kan man påvisa maltos med Trommers prov. Då ska lösningen istället värmas till i princip kokpunkten. Gjorde ni detta?
Teraeagle skrev:Hmm, anledningen till att ni värmde till 37 grader är för att det är optimal temperatur för amylas. När det har brutit ner stärkelsen till maltos kan man påvisa maltos med Trommers prov. Då ska lösningen istället värmas till i princip kokpunkten. Gjorde ni detta?
Jag kanske missade att skriva det. Efter att Fehlings lösning tillsattes värmdes provrören i 15 minuter i kokhett vatten.
Sitter fortf. och funderar över varför provröret som endast innehöll stärkelse (alltså inga enzymer) fick en fällning och blev grå-grönt.
Tack för svar!