4 svar
33 visningar
EmiliaMatte behöver inte mer hjälp
EmiliaMatte 4
Postad: 5 nov 18:45

Trommers prov - laboration slutsats

Hej! 

Jag gjorde en laboration under kemilektionen och jag fick rätt resultat, men är osäker på slutsatsen. Jag löste upp glukos, fruktos, laktos, maltos, sackaros och stärkelse i varsitt provrör med vatten. Därefter droppade jag kopparsulfatlösning i varje provrör så att lösningen antog en turkos färg. Efteråt tillsatte jag några droppar natriumhydroxidlösning i varje provrör så att lösningen blev mörkblå. När jag ställde provrören i ett vattenbad med varmt vatten gav glukos, fruktos, laktos och maltos färgomslag och antog en orange-gulaktig färg (jag gissar att det beror på koppar?). Vilken slutsats kan man dra? Varför fick inte sackaros och stärkelse färgomslag? 

Sökte runt lite på internet och fick bl.a. upp en massa information om aldehyder och reducerande sockerarter. Har det något att göra med den laborationen jag utförde? Rätta mig gärna om jag har fel, men såsom jag förstod det har resultatet att göra med att glukos, laktos och maltos innehåller en aldehydgrupp (laktos och maltos efter att ha lineariseras) och därför kan oxideras och därmed reducera ett annat ämne. Vilket ämne reduceras? (Och i sådana fall, hur kommer det sig att fruktos gav färgomslag även om den är en ketos, och alltså ej reducerande?)

Tacksam för snabbt svar

naytte Online 5011 – Moderator
Postad: 5 nov 18:54 Redigerad: 5 nov 18:55

När man utför Trommers prov så oxideras sockerarten till motsvarande karboxylsyra (dvs. aldehydgruppen reagerar). Det som oxiderar sockerarten är mycket riktigt kopparen. koppar(II)joner har en blåturkos färg medan koppar(I)joner har en tegelröd färg.

Rätta mig gärna om jag har fel, men såsom jag förstod det har resultatet att göra med att glukos, laktos och maltos innehåller en aldehydgrupp (laktos och maltos efter att ha lineariseras) och därför kan oxideras och därmed reducera ett annat ämne.

Japp det stämmer bra.

EmiliaMatte 4
Postad: 5 nov 18:59

Okej, tack så mycket. 

Men hur kommer det sig att fruktos gav färgomslag trots att det är en ketos? Har det att göra med att det är en monosackarid?

naytte Online 5011 – Moderator
Postad: 5 nov 19:13 Redigerad: 5 nov 19:14

Det sker en strukturell förändring av fruktosmolekylen vilket ger den en aldehydgrupp som sedan kan reducera kopparen:

Fruktos reducerar koppar(II)joner till koppar(I)joner.

EmiliaMatte 4
Postad: 5 nov 19:40

Tack, jag tror att jag förstår nu 

Svara
Close