3 svar
403 visningar
Hopee 28
Postad: 11 apr 2019 23:54 Redigerad: 12 apr 2019 07:52

Trommers prov & kolhydrater.. någon hjälp? O.O

Hejsan! Jag behöver hjälp med ett två par frågor som jag är lite osäker på.

Frågorna är:

  1. Vad tror ni skulle hända om man tillsatte Trommers prov till kolhydrater?
  2. Behövs den mekaniska sönderdelningen för nedbrytningen? 

 

Mina tankar kring första frågan är att.. om man tillsatte trommers prov till kolhydrater så skulle kolhydraterna brytas ner till monosackarid? Eftersom kolhydrater är långa kedjor av glukos antar jag och med hjälp av trommers prov så förändras bindningarna på ett sätt vilket leder till nedbrytning?? 

Angående den andra frågan så tänker jag att nja.. det behövs inte riktigt mekanisk sönderdelning för nedbrytning utan det fungerar även på kemisk sönderdelning där man tillsätter olika ämnen för att bryta ner de..? 

Jag behöver verkligen hjälp med det här, jag har en känsla att det jag skrev är helt fel. Det här ska vara klar senast imorgon och jag skulle vara tacksam för hjälp.^^

 

Tack på förhand!

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 12 apr 2019 07:54

Gör en annan tråd för den andra frågan - det står i Pluggakutens regler att varje tråd bara skall handla om en fråga. Förklara också vilken sorts mekanisk sönderdelning det handlar om - är det när man tuggar maten, eller handlar frågan om något helt annat? /moderator

oggih 1328 – F.d. Moderator
Postad: 13 apr 2019 02:59 Redigerad: 13 apr 2019 03:17

Har ni lärt er att vissa sockerarter (så kallade reducerande sockerarter) kan avge elektroner och bilda karboxylsyror, och att koppar(II)joner kan ta upp elektroner och bilda koppar(I)joner? I så fall skulle du eventuellt kunna gissa att det sker en elektronövergång.

Men om ni inte har gått igenom detta så finns det -- så vitt jag kan se i alla fall -- inget rimligt sätt att spekulera sig fram vad som händer vid Trommers prov på grundskolenivå. Man kan gissa hej vilt så klart ("det kanske ryker lite och blir grönt, och så kanske det bildas en ester som luktar annans") men det känns helt meninglöst. Så om jag vore du skulle jag döma ut frågan, skiva något om att lösa spekulationer inte har något med vetenskap att göra, och sedan gå vidare med mitt liv.

Gällande den gissningen du ändå försökte göra, så är det inte helt galet. Bindningarna mellan monosackariderna i en disackarid eller en polysackarid har, precis som du är inne på, en tendens att brytas upp (hydrolyseras) i vattenlösning. Problemet är bara att det behövs sura betingelser i stället för de basiska betingelserna som man har i Trommers prov för att detta ska fungera. Men att föra sådana resonemang är rejäl överkurs på grundskolan. Om du är nyfiken på hur detta går till, och varför det är viktigt att ha syra närvarande, så får du läsa minst Kemi 2 på gymnaisiet och gärna lite universitetskemi också! :-)

Hopee 28
Postad: 16 apr 2019 19:46
oggih skrev:

Har ni lärt er att vissa sockerarter (så kallade reducerande sockerarter) kan avge elektroner och bilda karboxylsyror, och att koppar(II)joner kan ta upp elektroner och bilda koppar(I)joner? I så fall skulle du eventuellt kunna gissa att det sker en elektronövergång.

Men om ni inte har gått igenom detta så finns det -- så vitt jag kan se i alla fall -- inget rimligt sätt att spekulera sig fram vad som händer vid Trommers prov på grundskolenivå. Man kan gissa hej vilt så klart ("det kanske ryker lite och blir grönt, och så kanske det bildas en ester som luktar annans") men det känns helt meninglöst. Så om jag vore du skulle jag döma ut frågan, skiva något om att lösa spekulationer inte har något med vetenskap att göra, och sedan gå vidare med mitt liv.

Gällande den gissningen du ändå försökte göra, så är det inte helt galet. Bindningarna mellan monosackariderna i en disackarid eller en polysackarid har, precis som du är inne på, en tendens att brytas upp (hydrolyseras) i vattenlösning. Problemet är bara att det behövs sura betingelser i stället för de basiska betingelserna som man har i Trommers prov för att detta ska fungera. Men att föra sådana resonemang är rejäl överkurs på grundskolan. Om du är nyfiken på hur detta går till, och varför det är viktigt att ha syra närvarande, så får du läsa minst Kemi 2 på gymnaisiet och gärna lite universitetskemi också! :-)

Oh My Gosh, tusen tack.. detta hjälpte mig enormt mycket! Tack så mycket ^^

Svara
Close