Trommers prov
Hej! Vi har nyligen utfört en labb med trommers prov i min klass. Vi hade tre provrör fyllda med kranvatten där vi tillsatte 1 tsk sackaros, glukos och fruktos i vardera provrör. Sedan tillsatte vi 7 droppar natriumhydroxidlösning och 5 droppar kopparsulfatlösning i varje provrör. Vi lade alla provrör i en bägare med hett vatten. Vi vet att de provrör med glukos och fruktos i, blev orangea då de är enkla sockerarter. Sackarosen ändrade inte färg. Vi förstår inte varför bara de enkla sockerarterna ändrade färg. Kan någon hjälpa oss?
Du vet nog att en OH-grupp gör att en organisk molekyl blir en alkohol, och en COOH-grupp gör att den blir en syra. Men det finns andra grupper också, som ni inte har behövrt lära er. Två sådana grupper är aldehydgruppen och ketogruppen.
Alla enkla sockerarter (sådana som bara är en enda sockerring) innehåller antingen en aldehydgrupp eller en ketogrupp. Det är de grupperna som Trommers prover upptäcker. Sådana sockerarter kallas för ”reducerande sockerarter”.
Men i sackaros har aldehydgruppen i glukos och ketogruppen i fruktos använts för att koppla ihop de båda ringarna. Därför är sackaros inte någon reducerande sockerart.
Det finns andra disackarider som är reducerande, till exempel mjölksocker (laktos). Så om ni hade testat med laktos, skulle ni ha fått orange färg.
Tack!
Vet du varför det ändrar färg och varför det blir just orange?
Det har att göra med Fehlings lösning som ni droppade i. Den innehåller kopparjoner. Det kan finnas två olika sorters kopparjoner, Cu2+ och Cu+. I Fehlings lösning finns det bara Cu2+, som är blå. Men om det finns reducerande sockerarter, blir det en kemisk reaktion som gör om jonerna till Cu+, som är orangea.