Trommers prov
Hej! Skulle behöva lite hjälp med trommes prov. Förstår inte hur både aldoser och ketoser är reducerande. För det står att aldehyden oxideras rill en karboxylgrupp. Men det kan väl inte ketongruppen göra?
Sedan står det även att glukos är reducerande, så glukos oxideras och ämnet det är löst med reduceras, men enligt bilden nedan ser det ut som att även glukos reduceras och inte oxideras?
Varför vill man veta om en kolhydrat har reducerande förmåga som är det man vill ta reda på med trommers prov?
Semart skrev:Hej! Skulle behöva lite hjälp med trommes prov. Förstår inte hur både aldoser och ketoser är reducerande. För det står att aldehyden oxideras rill en karboxylgrupp. Men det kan väl inte ketongruppen göra?
Nej en keton kan inte oxideras utan att kolkedjan bryts, så ketoser anses inte kunna vara reducerande. För vissa ketoser kan en omlagring ske, t.ex. hos fruktos, som då får en fri aldehydgrupp - som i sin tur kan reducera andra ämnen. Men i en lösning sker detta inte speciellt ofta, och jag vet inte om en sådan reduktion ens går att se med Trommers prov.
Sedan står det även att glukos är reducerande, så glukos oxideras och ämnet det är löst med reduceras, men enligt bilden nedan ser det ut som att även glukos reduceras och inte oxideras?
Hur menar du med att glukos reduceras? Har du t.ex. jämfört oxidationstalet för den kolatom som oxideras (den som är del av aldhyden, som omvandlas till en karboxylsyra)?
Sedan står det även att glukos är reducerande, så glukos oxideras och ämnet det är löst med reduceras, men enligt bilden nedan ser det ut som att även glukos reduceras och inte oxideras?
Hur menar du med att glukos reduceras? Har du t.ex. jämfört oxidationstalet för den kolatom som oxideras (den som är del av aldhyden, som omvandlas till en karboxylsyra)?
Jag tycker bara att det ser ut som att även glukos reduceras när den får negativ laddning som bilden visar.
Sedan undrar jag även: Varför vill man veta om en kolhydrat har reducerande förmåga som är det man vill ta reda på med trommers prov?
Det bildas en karboxylsyra, och vad händer med denna vid t.ex. neutralt pH?
Varför man kan tänkas vilja använda Trommers prov, det finns det flera svar på. Testet gör det möjligt att upptäcka reducerande kolhydrater. Varför kan man vilja upptäcka kolhydrater, t.ex. i ett prov?
Den avger en H?
Vet inte varför man vill upptäcka kolhydrater i ett prov.
Precis så när en karboxylsyragrupp protolyseras går den ifrån:
COOH => COO- + H+
Men detta är ingen redox-reaktion, utan en protolysering. Ser du nu varför det finns en "extra" negativ laddning?
Varför kan man vilja upptäcka kolhydrater över huvud taget? Var finns kolhydrater, i vilken form kommer du i kontakt med dem dagligen? De finns i din kropp, kan det finnas situationer där andra människor behöver upptäcka och få reda på hur mycket socker som finns i t.ex. en individ?