Trommers prov
Hej. Jag håller på med en laboration där vi undersöker amylasaktiviteten vid olika temperaturer. Jag har kommit fram till att amylas är som effektivast vid 40 grader Celsius. Laborationen ska avslutas med att utföra trommers prov på den lösningen där amylas är som effektivast. Trommers prov visar att det finns reducerande sockerarter i provet eftersom provet får en tegelröd färg. Min fråga är, vilken reducerande sockerart är det provet innehåller..? lösningen består av en fosfatbuffert, stärkelselösning samt jodlösning. Och givetvis enzymlösningen med amylas i.
Det bör framför allt handla om sockerarten maltos.
Hur vet man att det är maltos? Jag googlade runt lite och läste att det exempelvis hydroliseras till maltos och senare glukos. Finns det någon förklaring till varför det är just dessa sockerarter och inte tillexempel laktos?
Amylas verkar genom att ”knipsa av” glukos 2-och-2 från stärkelsemolekylerna. Två glukosmolekyler som sitter ihop bildar sockerarten maltos. Sedan finns det ytterligare ett enzym nere i tarmsystemet, maltas, som bryter ner sockret ytterligare till fria glukosmolekyler.
Laktos består av en glukos som sitter ihop med en galaktos, medan stärkelse bara består av långa glukoskedjor. Vanligt strösocker kallas för sackaros och består av en glukos som sitter ihop med en fruktos.
Tack snälla för förklaringen!