1 svar
113 visningar
al3x_ behöver inte mer hjälp
al3x_ 40
Postad: 26 jan 2023 14:10 Redigerad: 26 jan 2023 14:38

Transportkostnader och avstånd (bil, flyg, båt och tåg)

Förklara bilden: 

Av min lärare fick vi stödord, och jag har svårt att förstå hela bilden, alltså hur allt hänger ihop.

Det jag fattat är att bil/lastbil är mycket dyra att lasta och blir sedan dyrare pga kostnaden för bensin/diesel, förare, ovs. men är bäst för korta avstånd (ex. från sthlm till uppsala). 

Det finns också större tillgänglighet för lastbilar att ta sig till fler platser, till skillnad från järnvägsnätet och tåg (med andra ord: man kommer närmre kunden) 

Vad det gäller tåg så är det dyrt att lasta, men eftersom den kan ta sig högre upp utan större omkostnader, är det "värt det". De har också större lastkapacitet och funkar bäst för tunga saker. Dock så blir man mer insolerad (med tanke på järnvägsnätet)

 

Båtar gör upp 90% av all världshandel o är enorma = mer lastkapacitet. De är oxå överlägsna när man ska frakta mellan länder. De är dyra att lasta men kostnaden är konstant oavsett avstånd. Det enda jag har om flyg är att de är bäst med mer känsliga varor (vindruvor, avokado och sallad) och att det är snabbt + enkelt.   Negativt = bränsle utsläpp > lastningsförmåga

Osäker på om jag fått med allt, kan någon hjälpa?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 26 jan 2023 15:14

Välkommen till Pluggakuten!

Vilken nivå läser du geografi på? Vi som svarar formulerar våra svar olika om vi tror att du går i grundskolan än om du pluggar på universitetet (men din illustration ser inte ut så...)

Vad menar du med att olika transportslag är "dyra att lasta"?

En lastbil är dyr, men ett tåg är dyrare (särskilt om man räknar med järnvägsspåren också), och ett oceangående fartyg kostar massor. Den fasta kostnaden är alltså högst för lastfartyget och lägst för lastbilen. För vilket transportslag är de rörliga kostnaderna högst?

Svara
Close