1 svar
47 visningar
Harrystyles89 behöver inte mer hjälp
Harrystyles89 55
Postad: 11 okt 2022 14:50 Redigerad: 11 okt 2022 14:52

Transport över membran

Hej

vi gjorde en labbration i skolan om transport över membran med potatis, där man har potatis i olika lösningar under en viss tid och man undersöker hur mycket av lösningen har transporterades in. Det här är resultaterna som jag har fått och frågan är angående avjonat vatten. Vikten började öka i början men mellan 67 m och 106 m vikten minskades. Vad beror det på ? 

mag1 9546
Postad: 11 okt 2022 21:18

Det är en minskning i siffrorna men har du/ni tittat på hur stor denna skillnad är? Mellan 67 och 92 är skillnaden 0,01 gram, och som mest mellan 20 m och 67 m, då 0,6 g. Det är inte en så markant skillnad om det sätts i perspektivet att hela massan för potatisbiten är ca 28 till 29g under hela experimentet.

 

Om vi tittar mer översiktligt på dina mätvärden, så syns en klar trend för tre av era prover, där potatisbitarnas massa förändras. Om ni räknar ut den procentuella viktökningen/-minskningen blir det enklare att se hur pass stor skillnaden är, och dessutom enklare att skriva i rapporten. 

Sedan varierar massorna en del inom varje mätserie, oavsett om en trend (ökande eller minskande massa) framträder.

Man kan lätt stirra sig blind på mätvärdena, och anta/tro att dessa är precis så exakta som siffrorna anger. T.ex. för 0 minuter, avjoniserat vatten är den uppmätta massan 27,87 g. Denna siffra anger massan ner till en hundradels gram, eller 10 milligram (knappt motsvarande en vattendroppes volym).

En avvikelse upp/ner på en hundradel, (den sista värdesiffran) motsvarar en skillnad på = 0,01/27,87 = (0,000003588087549 d.v.s) 3,6*10^-6 av den totala massan för potatisbiten.

Och det finns inte en susning att den våg ni använde i skolan har en så stor precision att den klarar av att mäta massan korrekt för en så liten avvikelse.

Frånsett att vågen inte klarar av att bestämma massan med en precision ner till hundradelars gram, så verkar ni endast ha mätt massan en gång. Ofta görs mätningar i triplikat (tre gånger) och ett genomsnittsvärde tas (medel- eller medianvärde), just för att försöka kompensera för osäkerheter vid vägningen. Kanske var en av er i laborationsgruppen lite mer noggrann med att torka av vattnet på potatisbiten innan vägning, och en annan fick med lite mer vatten. Detta +/- extra vatten bidrar med massa, och gör siffrorna lite spretigare.

 

Så för att analysera era mätvärden, behöver ni titta på dem igen och värdera hur många värdesiffror ni kan lita på. Masskillnader på enstaka hundradelars gram verkar vara för osäkra för att lita på. Då får ni försöka värdera om tiondelarna är tillförlitliga, eller så väljer ni att utgå ifrån heltalen med hänvisning till osäkerheter vid vägningen (våg, avtorkning etcetera). 

Svara
Close