Translationskodon
Translationstart-kodonet för ett protein: ATTGGAGC-metGGCT
Vad händer mest troligt med proteinet i fråga om metyl-cytosin blir deaminerad och ej repareras?
Svarsalternativ:
Proteinet får en Gly i position tre
Proteinet förändras inte
Proteinet får en Arg→Trp substitution
Proteinet får en Ala→Val substitution
Till detta får vi en mall för kodonen i translationen, och jag svarade med det sista svarsalternativet eftersom metyl-cytosin omvandlas till U, vilket motsvarar T i DNA-strängen. Dock blir jag förvirrad här. När man har tabellen över vilka kodon som transkriberar vilka aminosyror är det väl bara att ta "rätt av?" Jag behöver alltså inte översätta med C-->G osv?
Om du behöver översätta sekvensen i DNA beror på vilken sträng som sekvensen är för, d.v.s. om den är coding (5'-till-3') eller template strand (3'-till-5'). Under transkriptionen läses sekvensen av från template strand, så att mRNA kan syntetiseras i riktningen 5'-till-3'.
Jag antar att sekvens i frågan är från coding strand, så du behöver inte "översätta" till template strand - utan du kan läsa av direkt i tabellen.
Motsvarande första tripletten ATT kodar för Isoleucin.
Ja, precis. Enligt det tankesättet borde det sista svarsalternativet vara rätt, men i facit står det att det näst sista svarsalternativet är rätt. Jag förstår dock inte hur de har tänkt då.
Snusmumriken skrev:Ja, precis. Enligt det tankesättet borde det sista svarsalternativet vara rätt, men i facit står det att det näst sista svarsalternativet är rätt. Jag förstår dock inte hur de har tänkt då.
Nä tror problemet är att du i verkligheten har skrivit fel kodon, tror jag sitter och skriver exakt samma tentafråga haha och då finns det ett ATG i början. Det är från ATG du ska börja räkna kodonen, dvs ist för ATTGGA ska de nog stå AATGGA, du kommer då se att C som deamineras tillhör CGG (Arg) som blir TGG (Trp)
Hahah jaa, men såklart! Tack för hjälpen!
Snusmumriken skrev:Hahah jaa, men såklart! Tack för hjälpen!
Såklart!!
Ja, med den skillnaden blir svaret ett annat.
Det är ett illustrativt exempel på hur stor skillnad en mutation (din felskrivning) kan göra i samband med att sekvensen skall användas, både på tentan och motsvarande i cellen...