Transformator. -spolförhållanden stämmer ej
Håller på med en uppgift där vi ska beräkna antalet varv i spolarna om det går, annars förhållandet mellan spolarnas storlek till varandra och till sekundär spänning.
Transformatorn vi har att labba med är den på nedanstående bild. Enligt läraren beyder markeringarna vid primärsidan att motståndet i primärspolen, mellan A och C är 10k.
Vi pluggar in 12,11V (AC) till A och C.
På sekundärsidan har vi 0, 5, 8 och 16. Jag antar att detta är olika delar av spolen, så kopplar vi mellan D och G används hela spolen och mellanE och G används halva spolen.
Vi kopplar in en voltmeter här och kopplar ena kabeln till G (0) och testar med den andra kabeln i D, E och F en efter en.
Sekundär spänning vi får ut är vid D: 0,489V, E: 0,350V och F: 0,275.
Nu till frågetecknena:
1) Eftersom det är hälften så stort motstånd mellan G och E som mellan G och D, borde vi inte få ut dubbelt så hög spänning vid D mot vid E?
2) Vid beräkning av spolvarv och spänning gäller att , vilket bör innebära att förhållandet även gäller för , eller hur?
Men och (A, D, F och G använda i detta fall).
-Förhållandet mellan spolstorlekarna och spänningsstorlekarna är alltså gravt olika.
Hur kommer detta sig? Vad gör jag för fel?
Frågade min lärare, men han kunde inte heller svara på varför det blir så här...
Var får ni 12,11V AC ifrån?
Vilken frekvens har den spänningen? 50Hz?
Spänningskällan är ett labbaggregat (inställt på 10V. 12,11 är uppmätt med multimeter mellan labbagg och ovanstående transformator).
Frekvensen är okänd.
sluggo skrev :Spänningskällan är ett labbaggregat (inställt på 10V. 12,11 är uppmätt med multimeter mellan labbagg och ovanstående transformator).
Frekvensen är okänd.
Frekvensen är en fundamental viktig egenskap hos växelspänning. Det måste du ha koll på när du gör en laboration med en transformator. Det kanske t.o.m. va 12.11V likström?
Nej, det var växelström, då konstant likström inte kan inducera spänning till sekundärspolen.
Labben gjordes i två delar: Först där vi fick göra egna transformatorer med en järnkärna och spolar.
Där gällde sambandet (N är antalet varv). Enligt läraren kunde vi utnyttja detta samband i den andra delen (den jag frågar om ovan) med. I första labben kände vi inte heller till frekvensen. Men där kände vi då till antal spolvarv.
Jag antar att det du tänker på vad gäller frekvensen är motståndet (dvs reaktansen som beror på frekvensen). Men i detta fall ska vi utgå ifrån att motståndet enbart är den interna resistansen i spolarnas material utan pålagd spänning, dvs större spole = större motstånd. (Hade det gällt reaktansen, hade det varit tvunget att stå en frekvens specad på transformatorn med, vid vilken de märkta motstånden hade gällt.)
Reaktansen ska vi nog bortse ifrån, just för att vi inte känner till frekvensen.
Antalet spolvarv lär inte gå att räkna ut i denna labb, men förhållandet mellan spolarna borde väl gå att lösa?