2 svar
149 visningar
Plugga7 44 – Fd. Medlem
Postad: 20 feb 2020 20:33 Redigerad: 20 feb 2020 20:34

Transformator

Hej!
Jag ska ha ett fysik-prov, där man bör kunna förstå hur en transformator fungerar, vilket jag inte känner mig helt säker på. Jag vet hur man får spänningen att bli högre eller lägre. Men det jag undrar över är hur den elektriska strömmen överförs från primärspolen till sekundärspole, hur sker detta?  Tacksam för svar!

Affe Jkpg 6630
Postad: 20 feb 2020 22:48

Växelströmmen i primärspolen inducerar flödesändringar,
som följer järnkärnan till sekundärspolen,
där flödesändringarna inducerar en spänning i sekundärspolen

Vpri=NpridϕdtVsek=NsekdϕdtVpriVsek=NpriNsek

Peter 1023
Postad: 21 feb 2020 00:50

Det är precis som Affe Jkpg säger.

På 1800-talet upptäckte man att magnetism och elektricitet hänger ihop. Förändringar i den ena inducerar (=skapar) den andra, lite slarvigt uttryckt. I det här fallet (transformatorfallet) så bygger det på att man utgår ifrån en växelspänning (=spänningen och strömmen varierar, d.v.s. ett elektriskt fält förändras) i en spole kring ett magnetiskt material. Detta gör (lite slarvigt uttryckt igen) att ett magnetiskt fält skapas. Detta fält leds av järnkärnan (eller ett annat magnetiskt material) till den andra spolen. I denna andra spole induceras då en spänning. Denna spänning blir till en ström i spolen enligt ohms lag. (Spolarna gör man i allmänhet av ett material med väldigt låg resistans så att strömmen blir så stor som möjligt.)

Förhållandet mellan spänningarna i primär och sekundärspolen är precis som Affe Jkpg skriver. Flödesförändringarna (dϕdt) som förkortas bort i Affes inlägg är magnetiska flödesförändringar.

Svara
Close