Transformation av bakterier användningsområden
Min uppgift är att hitta fördelar och nackdelar med transformation av bakterier. Antar fördelar som hur man kan utnyttja transformationen, men hittar enbart information kring insulin och hur bakterier kan producera det genom transformation. Finns det fler sätt man kan använda transformation av bakterier som ger fördelar för samhället?
Tack på förhand!
Vid transformationen får bakterien en (eller flera) nya gener, d.v.s. gener som bakterien inte tidigare haft. En användning av genen kan vara bildandet av ett protein från genen, liknande det som sker vid framställning av insulin. Samma typ av metod kan i princip användas för vilket protein som helst, så hur detta kan ge fördelar begränsas endast av din fantasi. Proteinproduktion i bakterier används i allt från läkemedels- och livsmedelsindustrin, till forskning.
Nackdelarna då, har du kommit på några idéer för dessa?
Jag tänker att nackdelar med transformation är exempelvis en ökad risk för antibiotikaresistens hos bakterier eftersom de plasmider som bakterien får med de nya generna även innehåller gener för någon typ av antibiotika resistens. Även att man kan föra in massa olika gener som inte alltid är till fördel och om denna teknik hamnar i fel händer så kan man tillverka saker som kan vara förligt för samhället. Det är nog de enda nackdelarna jag kan komma på.
Ja det är exempel på situationer där en transformation kan anses få en negativt effekt. Det blir i princip situationen, eller vad som sker, som avgör om det är en fördel eller nackdel med transformation av bakterier.
Själva metoden att transformera (vissa) bakterier är busenkel, och kan lätt göras. Under evolutionen har bakterier utvecklat förmågan att byta gener med varandra, metoden "att transformera" är ett sätt att utnyttja bakteriernas förmåga.