transfetter och cisfetter
Hej
Jag undrar varför transfetter har högre kokpunkt än cisfetter. Det beror väl på att trans-dubbelbindningen i ett transfett gör kolkedjan rak, vilket ger en längre kolkedja och därmed fler vdw-bindningar (högre kokpunkt)?
Nej, kolkedjorna är lika långa, men med trans-bindningar blir molekylen mer rak. Och de mer raka molekylerna med trans-bindningar kan packas ihop lättare. Och i och med att de packas bättre får de mer kontakt med varandra - med fler bindningar, precis som du skrev.
Cis-fetterna är istället mer böjda i formen och kan därför inte packas ihop lika väl, så de har färre bindningar mellan varandra - vilket resulterar i den lägre kokpunkten.
mag1 skrev:Och de mer raka molekylerna med trans-bindningar kan packas ihop lättare. Och i och med att de packas bättre får de mer kontakt med varandra - med fler bindningar, precis som du skrev.
Jag förstår inte varför raka molekyler med trans-dubbelbindningar kan packas ihop lättare. Vad menas egentligen med att de "packas ihop"?
Tänk dig okokt spagetti, med raka strån (det liknar fetter med trans-bindningar). Dessa tar inte så mycket plats när de enskilda strängarna packas bredvid varandra. Då de packas nära varandra får de en stor kontaktyta => fler bindningar.
Om spagettisträngarna har en U-form (som kolväten med cis-bindningar har), kommer dessa inte alla packas så nära varandra, det går inte då de har U-formen. Kommer de inte nära varandra blir det mindre kontaktyta => färre bindningar (precis som för fettsyror med cic-bindningar) => färre bindningar ger lägre kokpunkt.
Jaa nu förstår jag. Tack!