transfetter
Hej!
Jag vill gärna veta om jag har förstått det rätt. Om ni skulle kunna läsa följande stycke och bekräfta eller korrigera mina antaganden skulle jag uppskatta det.
Transfetter är omättade kolväten som är i cis-form medan omättade fetter som olja är i transform. Transfetter har högre smältpunkt än omättade fetter som olja på grund av cis-trans-form. Cis-formen ger upphov till en mer bulkig molekyl vilket minskar kontaktytan och därmed attraktionen mellan molekylerna. Det leder till att det krävs mindre energi för att bryta dessa så smältpunkten är lägre för olja. Mättade fetter har dock högst smältpunkt av alla eftersom dessa molekyler kan komma närmast varandra.
Men vad har detta att göra med att molekyler i transform är i regel mer stabila (eftersom alkylgrupperna, elektronerna, ligger längre ifrån varandra)? Kan man koppla stabiliteten till smält- respektive kokpunkt?
Första meningen är svår att förstå. Vad menar du egentligen? (Kanske har du blandat ihop cis och trans?) Andra meningen skulle du kunna stryka helt, eller skriva om den och inte använda ordet "cis-trans-form" som också är svårt att förstå. Resten funkar!
Sedan har du en fråga om stabilitet, och där undrar jag om du inte har blandat ihop två olika saker. Mättade fetter är mer stabila än omättade eftersom dubbelbindningarna i de omättade är mer reaktiva än enkelbindningar. När man behandlar omättade fetter för att göra dem mättade (och därmed stabilare) uppstår transfetter som en biprodukt. Men det är alltså inte transfetterna som är stabila, det är de mättade fetterna.
Du har rätt, min första mening blev fel.
Jag förstår att de mättade fetterna är mer stabila än transfetterna (eftersom transfetterna har en dubbelbindning) men det jag menade var att transfetterna är mer stabila än olja som också är omättad men i cis-form. Det jag undrade var alltså om det har något med stabiliteten och göra när det gäller att transfetter har högre smältpunkt än omättade fetter som är i cis-form.
Jag läste på lite och förstår nu vad du menar med stabilitet. Trans-substitiuerade alkener har oftast en dubbelbindning som är lite mer stabil än cis-substituerade, eftersom substituenterna har mer plats i transkonfigurationen. Detta är en egenskap hos dubbelbindningen, och den påverkar inte smältpunkten.
Den påverkar dock kokpunkten. Eftersom cis-formen är mer polär kommer den ha högre kokpunkt. Men smältpunkten kanske påverkas av andra faktorer?
Jo det stämmer, både kok- och smältpunkt påverkas av bindingens typ cis/trans.
Jag tror SvanteR menade dubbelbindningens egenskap, när han skrev "den påverkar inte smältpunkten". D.v.s. han menade bindningens stabilitet.
Ja, precis. Det är två olika saker som båda orsakas av en dubbelbindning med cis-konfiguration.
Om jag får använda en liknelse så är det som att om jag har mycket pengar så kan jag både köpa en ny bil och åka på en dyr semester. Då finns det två möjligheter:
- Jag åker på bilsemester i min nya bil. I så fall beror semestern på bilen (och båda beror på att jag har mycket pengar).
- Jag låter den nya bilen stå och tar flyget när jag åker på semester. I så fall beror semestern och bilen inte på varandra (men båda beror på att jag har mycket pengar).
När det gäller stabilitet och smältpunkt hos organiska föreningar med dubbelbindning och cis-konfiguration är det som i fall 2. Båda egenskaperna beror på kombinationen dubbelbindning och cis-konfiguration men de beror inte på varandra.
Tack så mycket för er tid. Förlåt, jag förstår inte riktigt vad ni menar. Vad menar ni med egenskapen hos dubbelbindningen?
Jag ber om ursäkt för sent svar, men påsken kom i vägen! Jag menar helt enkelt att det är dubbelbindningen som är instabil. Det är inte en allmän egenskap hos hela molekylen, utan det är just i dubbelbindningen som instabiliteten sitter.