Träddiagram
En idrottsförening hade sin årliga vårfest. En av aktiviteterna gick ut på att de 220 deltagare skulle kasta en tärning. Om tärningen visade 1-2 så skulle personen få kasta pil på en tavla numrerad från 1-9. Om tärningen istället visade 3-6 så fick personen dra ett kort ur en kortlek. Av de 220 deltagarna var det totalt 15 som drog en nia ur kortleken eller kastade pilen så att den träffade 9 poäng. Hur stor sannolikhet är det att en pilkastare lyckas träffa 9:an?
Det jag hittills har fattat :
- 2 av 18 ger oss sannolikheten p(träffar en nia med pil)
- för vi har 1-2 möjliga utfall i en tärning och 9 utfall i en tavla (2x9=18) 2/18
- 4/48 är sannolikheten att få en nia
Varför är sannolikheten att träffa en nia i en tavla x? Varför är det inte 1/9 chans? Kan någon förklara hur man ska tänka i den uppgiften?
Varför skulle sannolikheten att träffa alla olika tal vara lika stor? Det står ingenstans i uppgiften.
Har du ritat upp träddiagrammet, som du nämner i rubriken? Om ja, lägg upp en bild av det här. Om nej, rita det och lägg upp det.
Det är så det står i facit. Men jag förstår inte varför sannolikheten för att kasta en pilen och få en 9:a är x. Varför är det inte 1/9? Det finns ju 9 siffror totalt i tavlan varav 1 nia.
Ellalisa skrev:Det är så det står i facit. Men jag förstår inte varför sannolikheten för att kasta en pilen och få en 9:a är x. Varför är det inte 1/9? Det finns ju 9 siffror totalt i tavlan varav 1 nia.
Jag upprepar min fråga:
Varför skulle sannolikheten att träffa alla olika tal vara lika stor? Det står ingenstans i uppgiften.