1 svar
60 visningar
naturnatur1 3204
Postad: 16 sep 2022 21:38

Torkad mat?

Hej, varför torkar mat i frysen om man inte suger ut luften/lägger maten i gastäta påsar? 

Jag förstår inte hur det sker en sublimering vid maten och hur sublimeringen påverkar?

Det jag vet är att om varm luft kmr med så kmr denne luft att sublimera så det bildas så kallade små frostpartiklar på exempelvis grönsakerna. Men vad har det med och göra att maten blir torr? Det är ju bara en fasövergång som sker utanför maten?

 

Tack.hej.

mag1 9486
Postad: 16 sep 2022 22:15

Även fast vi uppfattar att maten i frysen är i fast form, så rör sig atomerna och molekylerna hela tiden, de vibrerar och rör sig bara mycket långsammare än i t.ex. vattenånga, där vi med blotta ögat kan se att de små dropparna av vatten rör sig genom luften.

Enskilda vattenmolekyler i fast tillstånd kan även sublimera. Samt även bryta några vätebindningar och bilda nya, liknande det som sker i flytande vatten, och återskapa vätebindningar och bilda den fasta formen om molekylen inte kan nå omgivningen som gas. För att få en molekyl fast vatten att sublimera krävs energi, som kan tas ifrån omgivningen (som då samtidigt blir lite kallare, men det jämnar ut sig). Efter sublimeringen kan vattenmolekylen röra sig som vattenånga tills den kondenserar på en annan kall yta (och då avger värmeenergi, i samma mängd som den tog upp för att sublimera). Om en vattenmolekyl sublimerar ifrån ytan på t.ex. en fryst sockerärta så kan den kondensera på en annan del, t.ex. en utskjutande iskristall eller på fryspåsens insida. Och sker detta under en längre tid ses iskristaller på påsens insida eller på sockerärtan.

Samtidigt torkar ytan en aning, då vatten sublimerar bort, och den då lägre koncentrationen av vatten på ytan leder till att vatten kan röra sig utåt ifrån grönsakens inre (vattenmolekyler smälter som sagt även, och fryser på nytt, om och om igen, och är koncentrationen lägre på ytan kommer denna utjämnas över tid). Så det sker även en transport av vattenmolekyler ifrån grönsakens inre ut mot ytan.

Detta är även principen bakom frystorkning, som används för bl.a. mat.

Svara
Close