4 svar
59 visningar
itter 359
Postad: 25 sep 20:35

Tomgångsspänning

Hej, skulle verkligen behöva lite hjälp med att förstå begreppet om tomgångspänning. Här förstår jag inte hur de kan räkna ut den genom att ta 4*i1 borde den inte vara 4*0 då strömmen i 4 ohm resistorn är 0?

Hej!

Man menar tomgångsspänningen mellan A och B, Ut i figuren, dvs spänningen när ingen _yttre_ last är inkopplad mellan A och B. 

Om det finns en figur som illustrerar kortslutnings strömmen Ik, så visar den förhoppningsvis situationen när man kopplar in en _yttre_ kortslutning mellan A och B.

Hänger du med?

itter 359
Postad: 25 sep 23:01

Ja jag förstår den delen! Hur ska jag tänka när jag räknar i de fallen? För i min mening borde det vara 0 i uT?

Tomgångsspänningen mellan AB mäter man när man kopplar in en "öppen krets" mellan AB. Dvs man kopplar i realiteten inte in någonting extra alls.

Kortslutningsströmmen mellan AB mäter man när man har kopplat en kortslutning mellan AB (och mäter strömmen genom ledningen som kortslutningen utgörs av). När man har kortslutit 4ohm-motståndet så kan man lika gärna plocka bort det. Nu blir Ut=0.

Om boken har en illustration av kortslutningsströmberäkningen så är det nog lättare att se skillnaden. Kan du ladda upp om den finns?

Är detta verkligen gymnasiefysik?

Svara
Close