4 svar
1153 visningar
mareim-1 behöver inte mer hjälp
mareim-1 12 – Fd. Medlem
Postad: 3 apr 2018 22:06

Titrering- Labbrapport

Jag skriver en labbrapport om tittrering där syftet är att man ska se hur man framställer salter. Men jag förstår inte riktigt hur man ska skriva om det i dissuksionen eftersom att de flesta labben om titrering är att få reda på den okända koncentrationen. Jag vet att det bildas salt när en bas och syra reagerar men hur ska man diskutera om det?

Det jag skrev i disskusionen (är inte klar med den) kortfattat är hur ämenena binds ihop och salter bildas. Jag reflektera även om min hypotes som var att PH-värdet på ämnen kommer att ändras när titreringen sker. 

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 3 apr 2018 22:13

Vad skrev du om salterna och hur de binds ihop? Utifrån det du skriver nu känns det som något som snarare hör hemma i teori-/inledningsavsnittet. Om du vill kan du lägga upp en skärmdump av texten här.

mareim-1 12 – Fd. Medlem
Postad: 3 apr 2018 22:22

Vi hade saltsyra som titrator och den oknda koncentrationen var hos bas natriumhydroxid. Jag skrev att klor atomerna binder sig till Natrium atomerna HCL-> NaOH då bildas saltet natriumklorid (natrium ligger i grupp 1 och klor i grupp 17 så dom reagerar lätt med varandra. Vätet i saltsyran och OH- gruppen i natriumhydroxid bildar vatten H2O

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 3 apr 2018 22:27 Redigerad: 3 apr 2018 22:29

Det är inte vad som händer vid titreringen. När man titrerar en stark bas med en stark syra kommer oxoniumjoner från syran att reagera med hydroxidjoner från basen och bilda vatten. Natrium- och kloridjonerna finns bara där som motjoner eftersom laddningarna måste ta ut varandra. Eftersom de inte gör något och är oviktiga för reaktionen kallas de ofta för åskådarjoner. Själva saltet natriumklorid bildas först om man avlägsnar vattnet, t.ex. genom att indunsta lösningen. Då kommer jonerna att dras mot varandra till följd av deras motsatta laddningar och bilda fasta saltkristaller. I själva saltlösningen är jonerna däremot fria från varandra.

(Sen finns det inte natrium- eller kloratomer i lösningen, utan natriumjoner och kloridjoner)

mareim-1 12 – Fd. Medlem
Postad: 3 apr 2018 22:42

Okej, jag förstår nu 

tack :)

Svara
Close