2 svar
325 visningar
beatan 79
Postad: 30 jan 2019 19:10

Titrering kolsyra

Hej, 

under en labb titrerade vi kolsyra och jämförde grafen vi fick med en graf som visade titrering av Coca Cola (innehåller kolsyra och fosforsyra) samt kokad Coca Cola (innehåller endast fosforsyra). Kolsyra-grafen tog kortast tid att uppnå ekvivalenspunkt och är mycket flackare än de andra. Anledningen till den flacka kurvan, beror detta på att den buffrande effekten är större här än i resterande titreringar?(har hört det ngn gång tror jag) Eller endast pga den är ofullständigt protolyserad?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 30 jan 2019 19:40

Du måste beskriva mer hur det här gick till. När du skriver att det tog kortare tid att uppnå ekvivalens för kolsyra-grafen, vad menar du då? Krävdes det mindre tillsats av bas? Handlar det om cocacola med både fosforsyra och kolsyra? Vilket pH-värde titrerade man till? Varför hade man valt just det pH-värdet?

Varken fosforsura eller kolsyra är starka syror (o något av sina steg), så det borde vara ofullständig protolys i båda fallen.

beatan 79
Postad: 3 feb 2019 12:48

Hej,

CocaCola innehåller fosforsyra och kolsyra. Jag har titrerat denna och ska räkna ut Ka-värde för syrorna, men vilken syra reagerar först med natriumhydroxiden fr. byretten? 

När jag räknat på det så har jag fått Ka = 8*10^-4 , vilket är mycket nära fosforsyrans Ka-värde. Dock har jag för mig att kolsyran reagerar först, men då är Ka mycket fel. Beräknade även Ka vid andra ekvivalenspunkten, vilket blev 2,95*10^-7. Detta är närmast kolsyra, vilket isf styrker påståendet om att fosforsyra reagerar först och sedan kolsyra. Är jag på rätt väg?

Svara
Close