6 svar
2496 visningar
mmaa behöver inte mer hjälp
mmaa 170
Postad: 21 apr 2018 12:28

titrering av en svag syra och stark bas

Hej, jag gjorde precis en uppgift där frågan var: 

Titrering av en svag syra och stark bas t.ex (HAc/NaOH)) ger inte ekvivalenspunkten vid pH 7. Varför är pH värdet högre än 7 vid ekvivalenspunkten?

Jag svarade:

Därför att ättikssyrans protolys i vatten ser ut på följande sätt:

HAc + H2OH3O++ Ac 

När OH- joner tillförs från NaOH som titreras så reagerar de med H3O+ jonerna i lösningen och därefter sker följande reaktion:

H3O++ Ac+OH- 2H2O + Ac

Är detta rätt, jag har inget facit till uppgiften och prov på detta nu på Tisdag. Jag känner mig lite osäker men utifrån det som vi lärt oss på lektionerna så känns mitt svar logiskt. Men som sagt är jag osäker på mitt svar. Hoppas ni kan hjälpa till :)

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 21 apr 2018 13:09

Ditt svar är inte korrekt. Det förklarar inte varför lösningen är basisk.

Det lättaste (tycker jag) är att tänka sig att man gör en lösning av natriumacetat istället (det är ju det som har bildats vid ekvivalenspunkten). Eftersom ättiksyra är en svag syra, kommer en hel del av acetatjonerna att reagera med vattenmolekylerna så att det bildas ättiksyra och hydroxidjoner, alltså blir lösningen basisk.

Det är FEL att beteckna acetatjonen med Ac Ac , man måste ha med laddningen ochså och skriva den som Ac- Ac^- .

mmaa 170
Postad: 21 apr 2018 14:07

Okej, då ska mitt svar istället se ut såhär:

När en ekvivalent mängd NaOH-har reagerat med en ekvivalent mängd HAc- så bildas följande:

HAc-+ NaOH-  H2O + NaAc-

H2O + NaAc- är det som finns i lösningen vid ekvivalenspunkten. Denna lösningen är basisk och därför ligger ekvivalenspunkten över 7.   (En fråga: Vid ekvivalenspunkten finns väl inget mer en bara vatten egentligen?

Etersom att saltsyra är en svag bas, så innebär detta att den har en stark korresponderande bas. Efter att lösningen överstigit ekvivalenspunkten (säger man så?) så kommer följande reaktion bildas:

H2O + Ac-HAc-+ OH-+ Na

Natrium har inga syra/bas egenskaper.

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 21 apr 2018 15:01

Vid ekvivalenspunkten har man tillsatt lika många mol bas som det fanns mol syra från början. Om man titrerar en stark syra med en stark bas betyder det att man har en lösning med pH = 7 vid EP, som innehller t ex upplöst NaCl. (Både natriumjoner och kloridjoner aknar syra-basegenskaper.) Om man har titrerat en svag syra med en svag bas har man en lösnig av t ex NaAc vid EP. I det fallet har man en basisk lösning vid EP (Om man hade titrerat en svag bas med en stark syra hade man haft en sur lösning av t ex ammoniumklorid vid EP.)

Etersom att saltsyra är en svag bas, så innebär detta att den har en stark korresponderande bas.

Den här raden förstår jag inte alls. Förmodligen menar du att eftersom saltsyra är en stark syra, saknar kloridjonerna syra-basegenskaper.

Efter att lösningen överstigit ekvivalenspunkten (säger man så?) så kommer följande reaktion bildas:

Nej man säger inte så. Du menar möjligen När man har tillsatt mer än ekvivalent mängd bas, men det är inte det din nästa (felaktiga) formel säger. Du borde ha sagt

Vid ekvivalenspunkten är lösningen identisk med den man skulle ha fått om man lös upp natiumacetat i vatten. Då sker protolysen Ac- + H2O HAc + OH-.

Natriumjonen skall inte vara med, den är bara en åskådarjon.

mmaa 170
Postad: 21 apr 2018 15:58

Fråga: Är inte Natriumhydroxid en stark bas och Saltsyra en stark syra. Detta borde väl egentligen innebära att ekvivalenspunkten ska ligga vid pH 7 enligt det som du förklarade.

Fråga: Du skrev  "Då sker protolysen: "Ac-+ H2O HAc + NaOH- " . Om jag inte har fel så kallas det för en protolys om det står en pil "mot två håll" och för en reaktion om pilen bara är "mot ett håll".

Mitt nya svar ser ut såhär:

När en ekvivalent mängd NaOH- har reagerat med en ekvivalent mängd HAc-så bildas följande:

HAc-+ NaOH-H2 O + NaAc-

Vid ekvivalenspunkten är lösningen indentisk med den man skulle fått om man löste upp NaAc- i vatten. Då sker följande protolys: Ac-+ H2O  HAc-+ OH-

Ekvivalenspunkten blir högre än pH 7 eftersom att Acetatjonen finns med i vattenlösningen.

Natriumjonen finns inte med i reaktionen då den inte har några syra- basegenskaper och endast är en åskådarjon.

Teraeagle Online 21020 – Moderator
Postad: 21 apr 2018 16:06

Man sätter oftast bara ut laddningarna när jonerna står för sig själva i reaktionsformeln. Skriv OH- OH^- men däremot NaOH NaOH .

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 21 apr 2018 16:07

Om man titrerar en stark syra med en stark bas ligger pH på 7 vid EP. Det var precis det jag skrev.

Några kommentarer om ditt nya svar:

Ta bort åskdarjonen Na+ Na^+ från reaktionsformeln, den skall inte vara där!

Du har för många negativa laddningar i din första reaktionsformel, och de är inte ens lika många på höger och vänster sida.

HAc HAc är en oladdad molekyl, inte en jon. Ta bort laddningen.

Du slarvar något gräsligt med dina negativa laddningar. Det finns ingenting som heter NaAc- NaAc^- , det som finns är NaAc(s) NaAc(s) om det är i fast form och Na+(aq)+Ac-(aq) Na^+(aq) + Ac^-(aq) om det är i vattenlösning.

Svara
Close