1 svar
194 visningar
madde.aberg behöver inte mer hjälp
madde.aberg 12 – Fd. Medlem
Postad: 6 mar 2019 19:27

Titrering

Hej, jag håller på att förklara titrering i min laborationsraport som jag håller på att skriva. Laborationen jag gjorde var en syra-bas titrering men jag ska även berätta lite om andra sorters titreringar t.ex fällningstitrering. I en syra-bas titrering så är man ju färdig när man nått ekvivalenspunkten, alltså när lösningen neutraliserats. Vad jag undrar är om ekvivalenspunkten används i andra titreringar också? Jag har sökt på internet men det står så lite om andra sorters titreringar så kunde inte hitta något om detta.

 

En annan fråga jag har är om man kan definiera ekvivalenspunkten som att när det är lika många mol bas som det är syra?

Jag är lite osäker på om det är rätt förklaring för har sett att det står flera gånger på internet att ekvivalenspunkten är när det är en lika stor mängd bas som det är syra. Dock borde väll det inte stämma eftersom i min labortaion så hade vi 20 ml saltsyra som titrand och vi behövde endast 10 ml natriumhydroxid för att lösningen skulle bli neutral.

Teraeagle 21051 – Moderator
Postad: 6 mar 2019 19:37

Vad jag undrar är om ekvivalenspunkten används i andra titreringar också?

Japp, men det är inte alltid pH man är intresserad av. Vid jodometrisk titrering används t.ex. stärkelse som indikator eftersom det färgar lösningen lila vid närvaro av elementärt jod. När det har förbrukats helt i titreringen blir lösningen färglös och då vet man att ekvivalenspunkten har nåtts.

En annan fråga jag har är om man kan definiera ekvivalenspunkten som att när det är lika många mol bas som det är syra?

Man har tillsatt lika många mol hydroxidjoner som det fanns av syran vid titreringens start, det är inte riktigt samma sak.

Svara
Close