Titrerering är svår att automatisera?
Hej!
Jag läste i Ne.se att titrering var svår att automatisera, men jag förstår inte. Vill man att titrering ska ske av sig självt eller att titrering ska få ett bredare användningsområde?
''Klassiska tekniker som titrering och gravimetri används allt mindre, då de är arbetskrävande och svåra att automatisera och därför mindre lämpade för det stora antal kemiska analyser som ofta måste utföras inom modern industri, medicin och miljöövervakning. ''
Man vill att det ska ske av sig självt eftersom det kostar mycket pengar att anställa personer som står och sysslar med titrering hela dagarna. Det finns många alternativa tekniker som går att automatisera och installera direkt i tillverkning, dvs att man hela tiden, dygnet runt, får mätvärden för någon ström med material utan att någon person behöver stå och laborera.
Ett par exempel som jag spontant kan komma på:
IR-spektroskopi:
https://en.wikipedia.org/wiki/Infrared_spectroscopy
Röntgenfluorescens:
https://en.wikipedia.org/wiki/X-ray_fluorescence
Det är dock inte alltid möjligt att använda dessa alternativa metoder och titrering ger i vissa fall överlägsen träffsäkerhet, ofta om det man mäter finns i höga halter eller om du t.ex. vill veta buffertförmågan hos en vätska eller något material.
Ahaaa, tack sååå mycket!!!
''Titrering ger i vissa fall överlägsen träffsäkerhet'', innebär det att det är säkrare att använda titrering?
Är IR-spektroskopi och Röntgenfluorescens alternativa metoder istället för titrering?
Ja och ja.
Teraeagle skrev:Ja och ja.
Tack så myyycket, BÄSTA DUU!!!
:))))))