1 svar
77 visningar
apelsinjuice 1
Postad: 29 mar 2023 20:08 Redigerad: 29 mar 2023 20:10

Titrera stark syra med svag bas? 

Till mitt jämviktsprov ska jag kunna se utifrån en titrerkurva vilken av syran och basen som är stark eller svag. 


I boken finns det bara exempel på titrering av stark syra med stark bas eller svag syra med stark bas. Jag har också hittat kurvor på internet för titrering av starka och svaga baser med starka syror. 


I extrauppgifterna inför prov (som läraren har gjort) är det en fråga där man ska rita en godtycklig kurva för titrering av en stark syra med svag bas. Jag förstår inte hur jag ska veta hur en sån kurva ser ut. När jag har googlat har jag inte sett något exempel på titrering av stark syra med svag bas, eller för den delen titrering av stark bas med svag syra. Titratorn är alltid stark i alla exempel jag har sett. 


Hur ska jag veta hur kurvor med svag titrator ser ut? 


Funkar det bara så att om båda är starka så är pH vid ekvivalenspunkten 7, om basen är stark och syran svag är pH i ekvivalenspunkten > 7 och om syran är stark och basen svag är pH i ekvivalenspunkten < 7, oberoende av vilken av syra eller bas som tillförs lite i taget? Så att kurvan för titrering av stark syra med svag bas ser ut som för titrering av stark syra med stark bas, med undantaget att ekvivalenspunkten har pH något under 7? 

Teraeagle 21084 – Moderator
Postad: 30 mar 2023 14:59 Redigerad: 30 mar 2023 15:03

Att du inte hittar så mycket information beror på att man inte brukar använda en svag syra eller bas som titrator. Själv syftet med titratorn är ju att den ska reagera fullständigt med titranden.

Men man kan såklart tänka sig en teoretisk situation. pH är ju ganska lågt i början till följd av den starka syran i titranden. När den svaga basen tillsätts får man en jämviktssituation med en buffrande lösning, så pH kommer att öka men väldigt långsamt. Till slut nås ekvivalenspunkten där man bara har den korresponderande syran till den svaga basen i lösningen. Den kommer genom jämvikt att göra lösningen något sur, så ekvivalenspunkten ligger vid ett pH under 7. Efter ekvivalenspunkten kommer man att ha fortsatt buffertverkan, så pH ökar väldigt långsamt. 

Man kan räkna på detta, men beräkningarna blir ganska krångliga. Ett tips är att leta fram en kurva för titrering av en svag bas med en stark syra. Om du spegelvänder den grafen så får du en graf som motsvarar din situation. I en sådan situation börjar man med mycket av den svaga basen och slutar med mycket av den starka syran, medan man i ditt fall har den omvända situationen.

Svara
Close