Tillståndstabell och tillståndsdiagram för digital logik (T-flipflop och D-flipflops)
Hej! Jag fastnar helt på den här uppgiften och behöver hjälp med att förstå hur jag ska lösa den. Uppgiften handlar om att analysera ett digitalt logikkretsdiagram som innehåller 1 T-flipflop och 2 D-flipflops. Jag ska:
- Skriva tillståndstabellen för kretsen.
- Rita ett tillståndsdiagram.
- Använda Karnaugh-diagram för att få fram uttryck för q0, q1 och q2
Jag förstår inte hur jag ska börja analysera kretsen och sätta upp tillståndstabellen. Hur avgör jag vad som händer med flipfloparna beroende på insignalen x? Vad innebär "synkroniserade vippor" i detta sammanhang?
Jag förstår inte heller riktigt hur man ska tänka när det kommer till sambandet mellan flipfloparnas tillstånd och hur grindarna (gates) påverkar för att bestämma uttrycken för q0, q1 och q2. Finns det något systematiskt sätt att gå igenom detta steg för steg?
Har någon tips på hur jag kan tänka, eller kan någon visa steg för steg hur jag ska ta mig an den här typen av uppgifter? Jag har bifogat bilden av kretsen nedan. Har kollat på en mängd olika videos osv. Men tyvärr har konceptet inte varit lätt att förstå alls. Har även bidragit med facit som min lärare har bidragit med men tyckte tyvärr inte det var tydligt alls vad han gjorde.
Tack på förhand
Facit:
Att vipporna är synkroniserade betyder att de har samma klocksignal, det är ingången på vänstersidorna som ser ut att vara oansluten. Det innebär att alla tre vipporna ändrar tillstånd samtidigt.
Är du med på hur en D- respektive T- vippa fungerar?
Tillståndet på ingången D eller T bestämmer vad som ska ske när klockan går L -> H.
De betecknas i facit som T, q1+ och q2+, och kallas ibland nästa-tillståndsvariabler.
För att få fram de Boolska uttrycken är nog det bästa att börja vi t.ex. T-ingången på vippa Q0 och jobba sig bakåt. En NOR-grind med två ingångar som går till en NAND och en OR där ingångarna ....
Prova att följa signalerna och se hur de motsvaras av Facits uttryck. Hoppas det hjälper lite, hör av dig om du det blir mer problem.