Termokemi Uppgift Universitet
"I 150 mL vatten löses upp 3,35 g av ett okänt salt. Lösningens temperatur ökar med 3,0 °C. Vid tillsättning av AgNO3 observeras utfällning. Antag att lösningens värmekapacitet är samma som vattnets. Använd upplösningsentalpidata i tabellen nedan och löslighetsregler för att identifiera vilket som är det okända saltet.
(Standardupplösningsentalpier ∆H°sol, kJ/mol, i vatten vid 25 °C)"
Jag började med att lösa ut massan med hjälp av m=ρV vilket blir m=150g, sen summera massorna för att hitta massan av lösningen, vilket är mlös=150+3,35=153,35 g och till slut beräkna energin som frigörs med hjälp av ekvationen q=mcΔT. Då kommer jag fram till q=1,923kJ.
Problemet är att jag vet inte hur jag ska fortsätta efteråt för att hitta okända saltet. Jag har funderat på att det kan hjälpa att använda sambandet q=nΔΗ men vet inte hur!
Det är bara salterna i tre av fyra kolumner som bildar fällning vid tillsats av AgNO3, så då får du bort 25% av alternativen. Man vet också att upplösningsentalpin ska ha negativt tecken eftersom lösningens temperatur ökade (exoterm reaktion). Då har du kvar fem potentiella salter.
För dessa fem hade jag omvandlat upplösningsentalpin från kJ/mol till kJ/gram och sedan jämfört med kJ/gram för provet.
Teraeagle skrev:Det är bara salterna i tre av fyra kolumner som bildar fällning vid tillsats av AgNO3, så då får du bort 25% av alternativen. Man vet också att upplösningsentalpin ska ha negativt tecken eftersom lösningens temperatur ökade (exoterm reaktion). Då har du kvar fem potentiella salter.
För dessa fem hade jag omvandlat upplösningsentalpin från kJ/mol till kJ/gram och sedan jämfört med kJ/gram för provet.
Tack för svaret, jag förstår första biten men fattar inte varför jag ska omvandla från kJ/mol till kJ/gram? Inget i uppgiften är givet på kJ/gram.
Du kan inte beräkna entalpiändringen för upplösning av det okända saltet i kJ/mol eftersom du inte vet molmassan. Däremot kan du beräkna den som kJ/gram då du vet provets vikt (3,35 gram). Då kan du konvertera kJ/mol-värdena i tabellen till kJ/gram för att se vilken som matchar ditt värde.
Jag gjorde alltså frisläppta energin (-1,923 kJ) delat på saltets massa (3,35 g) och fick -0,574kJ/g. Sen fick jag närmst värde att litiumbromid är -0,56 kJ/g. Stämmer det då att svaret är litiumbromid? Jag har inte facit på frågan. Tack för hjälpen!
Verkar rimligt! Det är bara halogenidjonerna som bildar fällning med silvernitrat, så det okända saltet kan mycket väl vara en bromid.