7 svar
99 visningar
Gibehoym behöver inte mer hjälp
Gibehoym 56
Postad: 19 apr 2023 22:24

Termokemi fråga (svår )

Hej, jag har fastnat vid denna fråga. Jag fattar inte hur detta kan ske och facit är väldigt otydlig, kan jag snälla få en tydlig förklaring till varför detta sker.

”Hur kommer det sig att det blir kallt då man saltar på is. Trots den lägre temperaturen smälter isen, varför? Normalt smälter is om värme tillförs, men inte här. Hur beskriver du detta?”

mag1 9478
Postad: 19 apr 2023 23:18

Var har du fastnat i ditt svar? Börja med att visa så blir det enklare att få hjälp.

Gibehoym 56
Postad: 19 apr 2023 23:32 Redigerad: 19 apr 2023 23:34

Jag vet att när is smälter, så ökar entropin och entalpin. Då när den smälter, tar den energi i form av värme från omgivningen. Det är enda jag kan förstå, resten känns otydligt.

Jag fattar inte hur isen kan blir kallare men samtidigt smälta.

mag1 9478
Postad: 19 apr 2023 23:36

Vattnet löser upp saltet, vilket är en endoterm reaktion. Det förbrukas energi för att få vattenmolekylerna att tränga in mellan jonerna och lösa dem, vilket kan beskrivas som att  entropin ökar då jonerna i saltet går från ett ordnat tillstånd i kristallen, till ett mindre ordnat tillstånd lösta i vatten.

Och på isens yta smälter/fryser vattenmolekyler hela tiden (vi bortser ifrån sublimation och avdunstning). Därför finns det lite flytande vatten som kan lösa upp saltet. Men energin som krävs för att lösa upp saltet behöver tas ifrån omgivningen, i form av värme, d.v.s. från f.f.a. isen och det bildade saltvattnet, som då får en lägre temperatur.

Gibehoym 56
Postad: 19 apr 2023 23:41

Jag fattar första stycket men inte andra stycket, kan du snälla förtydliga på ett lite enklare sätt.

mag1 9478
Postad: 20 apr 2023 09:15
Gibehoym skrev:

Jag fattar första stycket men inte andra stycket, kan du snälla förtydliga på ett lite enklare sätt.

Det andra stycket var mer för att tydliggöra att även om hela isbiten är fryst, är inte alla molekylerna i isbiten just iskristaller. När vi betraktar en isbit ser den fast ut, som en iskristall. Men på ytan absorberas värme, som gör att vattenmolekylerna på (f.f.a. ytan) att övergå från fast form (is) till flytande (vatten), och det är detta flytande vatten som kan tränga in i saltkristallerna och börja lösa upp dessa.

Samtidigt förhindras det smälta vattnet att frysa igen, för jonerna binder vattenmolekylerna, de håller helt enkelt kvar i varandra. Med resultatet att isen smälter trots att temperaturen är lägre än vattens smältpunkt/den temperaturen då vatten själv fryser.

Gibehoym 56
Postad: 21 apr 2023 14:46

Nu förstår jag, tack!

mag1 9478
Postad: 21 apr 2023 14:58

För all del, kul att det hjälpte!

Svara
Close