Termodynamik uppgift
En giraffs huvud kan sitta 5 m över marken och hjärtat på ungefär halva den höjden. Blodtrycket, övertrycket, i hjärnan 13 kPa medan det i hjärtat är 35 kPa. Abbe tror det beror på skillnader i atmosfärstryck, eftersom lufttrycket är lägre på högre höjd. Efkan tror det beror på “blodpelaren” i den långa halsen. Vad tror du? Motivera med beräkningar.
Frågan är typ att förklara varför det är en tryck skillnad med fysiska modeller osv. Såklart är det ju på grund av höjdskillnaden och att det är pga en tyndkraft, men eftersom detta är en A uppgift så måste jag motivera osv.
Detta är mina beräkningar men dem är ganska onödiga:(
Jag har försökt att tänka på uppgiften som att ha en vattenpump där man ska pumpa ut vatten på en 2.5 höjdskillnad. Jag gav mina egna värden på tid och massa för att få ut effekt och sedan få arbete. Jag lade in 100kg som massa och 60 sec för tid då jag fick effekt på 40.99Watt. Bytte tecken i formeln för att få Arbete ensam och fick det till W(arbete)=p*t, W(arbete)= 2459Joules, jag använde då potentiell energi för att få ut kraften W=mgh F=W/h och fick 983 Newton. Men jag vet inte hur man ska koppla det till blodtryck." )
10m vattenpelare motsvarar ca 1bar, ca 100kPa (ca hela lyfttrycket)
varför blir det en skillnad i blodtryck?
10m vattenpelare motsvarar ca 100kPa
2,5m blodpelare motsvarar ca 25kPa
Vad har den här uppgiften med termodynamik att göra? Det står i Pluggakutens regler att rubriken skall berätta vad tråden handlar om. /moderator
Ja, skillnaden mellan hjärtat och huvet blir 25kPa. Men varför borde man ta skillnaden mellan hjärtat och huvudet för att visa att Efkan hade rätt? Vad visar denna metod?
Smaragdalena skrev:Vad har den här uppgiften med termodynamik att göra? Det står i Pluggakutens regler att rubriken skall berätta vad tråden handlar om. /moderator
Uppgiften ingår i kapitlet om Termofysik hade jag för mig
Men varför borde man ta skillnaden mellan hjärtat och huvudet för att visa att Efkan hade rätt? Vad visar denna metod?
2,5m vattenpelare motsvarar ca 25kPa
Om du tänker dig en 2,5m vattenpelare i t.ex. ett vertikalt stående rör.
Hur stort är vattentrycket i botten resp. i toppen av röret?
om vattenpelares start tryck var p0= 25kPa så skulle jag använda p=p0+p´gh som visar att trycket ökar med djupet/minskar med höjden. På toppen skulle det vara 25kPa-(997*9.82*2.5)=523Pa (minus pga man tappar tryck när man går uppåt) och botten 25kPa+(1000*9.82*2.5)=49550
Jag tycker att detta borde vara rätt pga tryck i vätska ökar med djupet pga gravitet. Därför så borde djupet vara negativ här som leder till att trycken minskar när man går uppåt. Eller har jag tänkt fel??
Fys02 skrev:om vattenpelares start tryck var p0= 25kPa så skulle jag använda p=p0+p´gh som visar att trycket ökar med djupet/minskar med höjden. På toppen skulle det vara 25kPa-(997*9.82*2.5)=523Pa (minus pga man tappar tryck när man går uppåt) och botten 25kPa+(1000*9.82*2.5)=49550
Jag tycker att detta borde vara rätt pga tryck i vätska ökar med djupet pga gravitet. Därför så borde djupet vara negativ här som leder till att trycken minskar när man går uppåt. Eller har jag tänkt fel??
Du skriver så obegripligt, så det är svårt att svara dig.
Tänk dig att du staplar några mjölkpaket ovanpå varandra och håller dom i handen.
Tänka dig sedan att du bara håller översta mjölkpaketet i handen.
Slutsats...