Termodynamik - Is i läsk
En 33cl läskflaska vars innehåll mest består av vatten har temperaturen 20 grader.
Hur mycket is med temperaturen 0 grader behövs för att sänka läskens temperatur till 5 grader? Försumma allt värmeutbyte till omgivningen.
Qläsk = cmt
t=15, c = 4190 J, m = 0.33 <=> Qläsk = 20740 J
Qläsk + Qis = 0
Qis = - 20740
Hade tänkt att sätta cmt för is = 20740, men boken har ingen specifik värmekapacitet för is. Utesluter då den metoden.
Antar då att isen smälter lite under processen och det krävs 333 kJ för att göra detta.
Totalt krävs det då 353740 J för att smälta isen och föra ner temperaturen till 5 grader.
Här fastnar jag. Hjälp hade uppskattats.
Flyttar tråden från Fysik/Universitet till Fy1, som räcker för att lösa problemet. /Smaragdalena, moderator
Välkommen till Pluggakuten!
All isen skall smälta.
Det grundläggande är att det frigörs lika mycket värme när 33 cl läsk kyls ner 15 grader som dels när gram is smälter, dels när smältvattnet (som också väger gram) värms 5 grader. Detta gör att du kan beräkna isens massa .
Isens temperatur skall inte ändras - den är redan vid 0 grader celsius, d v s smältpunkten. är smältvärmet för is.
Smaragdalena skrev:Välkommen till Pluggakuten!
All isen skall smälta.
Det grundläggande är att det frigörs lika mycket värme när 33 cl läsk kyls ner 15 grader som dels när gram is smälter, dels när smältvattnet (som också väger gram) värms 5 grader. Detta gör att du kan beräkna isens massa .
Isens temperatur skall inte ändras - den är redan vid 0 grader celsius, d v s smältpunkten. är smältvärmet för is.
Får rätt på det nu rent beräkningsmässigt, tack.
Förstår dock inte hur massan kan vara densamma för smältvattnet och isen.
Tygpåse skrev:
...
Förstår dock inte hur massan kan vara densamma för smältvattnet och isen.
Det är samma mängd materia i isbiten som i smältvattnet. Volymen skiljer pga att densiteten är olika, men massan är densamma.
Yngve skrev:Tygpåse skrev:
...
Förstår dock inte hur massan kan vara densamma för smältvattnet och isen.
Det är samma mängd materia i isbiten som i smältvattnet. Volymen skiljer pga att densiteten är olika, men massan är densamma.
Logiskt då fryser man tillbaka allt smältvatten blir det samma mängd is som i början.
Tack!