termodynamik
Du har fått för dig att det är tråkigt att värma vatten på ett vanligt sätt. Istället har du bestämt dig för att värma upp en tung järnkastrull och sedan hälla ned vatten, med temperaturen i kastrullen.
Din tanke är att värmen som kastrullen absoberat ska vara tillräcklig för att värma upp allt vatten till kokpunkten.
Skulle det fungera? Hur varm skulle kastrullen isåfall behöva vara?
Anta kastrullens massa, vattnets massa och vattnets starttemperatur. Då kan du ställa upp ekvationen:
mk * cjärn * (Tinnan - 100) = mv * cv * (100-Tstart)
Gud vad smart!! Men hur vet man att dT för kastrullen blir (T-100). Hur kommer det sig att den är 100 från början?? förstår att vattnet börjar koka vid 100 grader, men ser inte kopplingen…
Tinnan är variabeln vi söker. Alltså det som vi redan värmt upp kastrullen till.
100 satte jag för att vattnet ska nå 100 grader. Om kastrullen är under 100 grader kommer inte vattnet kunna bli 100 grader.
Jag förstår. SUPER tack!