Temperatur och jämvikt
Varför skulle sänkt temperatur öka antalet produkter för en exoterm reaktion? Förstår inte förklaringen i boken.
Hur jag tänker är att om temperaturen sänks så är reaktanternas rörelse redan lägre. Jag menar inte att processen avstannar (kanske beror på vilken typ av process men i ett enkelt fall för att förklara hur jag menar) men att om deras energi är lägre så borde deras "sökande för lägre energitillstånd" (mao produktformandet) AVTA och INTE öka.
Hur SKA jag tänka?
Det är en följd av Van 't Hoffs ekvation som i sin tur är en följd av Le Chateliers princip. Om temperaturen höjs kommer reaktionen förskjutas åt det håll som upptar energi, vilket motverkar temperaturhöjningen.
Däremot har du helt rätt i att produkterna kommer att bildas mer långsamt vid lägre temperatur, även vid exoterma reaktioner. Vi har alltså möjlighet att få mer produkter vid jämvikt vid lägre temperatur men det krävs längre tid att komma dit. Industriellt måste man alltid göra en avvägning mellan tid och produktmängd. Det finns ofta en optimal punkt där man bildar produkterna tillräckligt snabbt utan att "strypa" jämvikten.