Temperatur förändring
Hej!
En flaska vatten innehåller 50 g vatten med rumstemperatur. En liten mängd salt löses i vattnet så att värmeenergi tas upp. Samma mängd av samma salt löses i vatten som har stått ute i kylan (3 grader celcius). Vid vilken flaska vatten är temperaturändringen störst?
Jag vet inte hur jag ska tänka exakt, jag tänker väl att temperaturändringen är lika stor i bägge? det är ju samma salt och samma mängd salt och vatten som löses upp??
learningisfun skrev:Jag vet inte hur jag ska tänka exakt, jag tänker väl att temperaturändringen är lika stor i bägge? det är ju samma salt och samma mängd salt och vatten som löses upp??
Håller med! Det är nog lite av en kuggfråga.
Tänkte fel. Se svar längre ner i tråden.
Nu när jag tänker mer på det, kan det vara att löslighet för salter minskar vid temperaturer som är låga så reaktionen?
Men om reaktionen är exoterm beror det också på temperatur?
Du har såklart helt rätt. En endoterm reaktion är "mindre endoterm" vid en lägre temperatur, så det borde (åtminstone teoretiskt) tas upp mindre energi vid 3 grader jämfört med rumstemperatur. Då blir inte temperaturändringen heller lika stor vid 3 grader.
Däremot tas det upp ganska lite energi vid upplösning av natriumklorid (ifall det handlar om vanligt koksalt, vilket är lite oklart), så frågan är om denna skillnad är mätbar i praktiken. Det går att räkna på, men det är överkurs för kemi 1.
Teraeagle skrev:Du har såklart helt rätt. En endoterm reaktion är "mindre endoterm" vid en lägre temperatur, så det borde (åtminstone teoretiskt) tas upp mindre energi vid 3 grader jämfört med rumstemperatur. Då blir inte temperaturändringen heller lika stor vid 3 grader.
Däremot tas det upp ganska lite energi vid upplösning av natriumklorid (ifall det handlar om vanligt koksalt, vilket är lite oklart), så frågan är om denna skillnad är mätbar i praktiken. Det går att räkna på, men det är överkurs för kemi 1.
Men jag har en fråga, om lösningen av ett salt är exoterm, påverkar också temperaturen hur mycket energi som frigörs? Jag tänker det är ju salterna som löser sig som ger energi och ju mer salter som löser sig desto mer energi frigörs, men ju kallare det är desto mindre salter frigörs??
Tack för svaret förresten :)
Om vi antar att den specifika värmekapaciteten är konstant så gäller följande samband:
Om värmekapaciteten är 4 J/(mol*K), reaktionen tar upp 1000 J/mol vid 25 grader och vi vill veta hur mycket den tar upp vid 3 grader så blir beräkningen:
Reaktionen tar alltså upp mindre energi vid 3 grader jämfört med rumstemperatur (25 grader). Jag har hittat på siffrorna, men eftersom värmekapaciteten alltid har ett positivt värde blir slutsatsen likadan även med andra värden.
Jag använder formeln: E= m*c*delta T.
EDIT: Gäller detsamma för exoterma att de släpper ut mindre vid lägre temperatur?