3 svar
520 visningar
Lirim.K 460
Postad: 17 jul 2017 07:27

Teknisk Matematik (300 HP CivIng.) på Chalmers.

Hej alla,

För några månader sedan lekte jag runt med en och annan ansökning i Lund och Chalmers, hade då inga planer på att studera utan ville bara se hur svårt det är att komma in. För någon dag sedan så fick jag besked om att jag blev antagen på detta program och på sista tiden har jag känt att jag vill byta karriär så jag bestämde mig för att göra det och sa upp mig från mitt fastjobb igår ganska impulsivt.

Fråga 1: Är det någon som har erfarenhet av denna linje? Jag har aldrig läst matematik på universitetsnivå men har tittat på lite tentor i endim och jag tror inte (hoppas) att det ska vara alltför stora problem, jag älskar matematik, har man passion för ngt borde det vara enklare. Skiljer sig matematiken mycket, i studietakt och svårighet, om man jämför t.ex. med matematik kurserna i en vanlig högskola? 

Fråga 2: Har ni några tips om studieteknik för universitet? Några do's and dont's? Jag gled igenom gymnasiet som om det vore dagis men har hört att många som det gått bra för i gymnasiet har kuggat hårt och hoppat av. Examen prevalensen på denna linje ska tydligen vara 50% av de 45 som årligen blir antagna.

Jag är väldigt tacksam över all input jag kan få från er.

/Lirim

Bubo 7347
Postad: 17 jul 2017 15:21 Redigerad: 17 jul 2017 15:22

Jag kan inte uttala mig om enskilda utbildningar, men rent generellt så gäller det nog att verkligen begripa att man går en ansträngande utbildning.

Om man är van vid att glida genom mattelektioner på en räkmacka, så kan det kännas lite brutalt att verkligen behöva jobba hårt för att förstå. På högskolan lägger man inte heller tonvikten vid att "räkna rätt", utan vid att förstå exakt varför man kan räkna på ett visst sätt.

Studieteknik - tja, det kan vara klokt att aldrig halka efter. Då måste man ju hålla mer än fulltempo för att hinna i fatt igen.

Dr. G 9479
Postad: 17 jul 2017 16:08

Utifrån vad jag har sett från dina inlägg så bör du ha mycket goda förutsättningar för det här programmet. Kör på! 

Möjligt lägger man mer krut på bevis än på "typtal" redan från början på teknisk matematik. 

En anledning till avhopp tror jag är att studenter på den här typen av utbildningar var vana vid att vara bäst i klassen. Första veckan på teknisk fysik sa en professor något i stil med:

"hälften av er kommer att bli chockade över att ni hamnar under medianen på tentan" 

Angående studieteknik så är det väl rätt individuellt. Förhoppningsvis är föreläsningarna bra, läs själv i boken, gör extentor och hitta lika matteintresserade kursare att diskutera med. 

Lycka till! 

Albiki 5096 – Fd. Medlem
Postad: 17 jul 2017 20:55

Hej!

Till Teknisk Matematik söker sig folk som, liksom du, har passion för Matematik och som tyckte att gymnasiets matematik var löjligt enkel; undervisningen i utbildningsprogrammets kurser är upplagd därefter.

Som en uppvärmning till programmet går man igenom gymnasiets matematik (med tillägg av algebraisk geometri) på 30 timmar.

Den stora skillnaden mot gymnasiets matematik stavas BEVIS; man förväntas förstå och kunna reproducera bevis för diverse matematiska påståenden. Till exempel varför e e är ett irrationellt tal, och varför en funktion f: f : \mathbb{R} \to \mathbb{R} som är deriverbar i en punkt också är kontinuerlig i samma punkt och varför det omvända påståendet är falskt.

Albiki

Svara
Close