Teknisk fysik
Hej jag ska söka till teknisk fysik detta året och vill kunna det mesta med utbildningen innan jag börjar typ börja plugga sommaren. Några tips om matten och fysiken vilka böcker man kan låna eller köpa för att plugga innan utbildningen tack.
Kul med Teknisk Fysik.
Ta kontakt med studievägledarna på skolan, de vet hur kursplanen ser ut och kan hjälpa till med att ta reda på vilken kurslitteratur som gäller.
Hej! Jag läser Teknisk fysik just nu. Det finns något som heter Sommarmatte, som är en distanskurs man gör under sommaren. Den förbereder en mycket väl inför universitetsmatten! Även om man känner sig säker på det mesta övar man sig på att läsa en universitetsinriktad text och att lösa uppgifter på högre nivå. Rekommenderar verkligen att man läser den! När det gäller fysiken gäller det mest att fräscha upp all gymnasiefysik, som mekanik och ellära. Fysiken börjar på relativt låg nivå medan matten är på hög nivå ganska snabbt, enligt mig.
Vad kul! Jag tänker själv också plugga teknisk fysik på KTH i höst och lyckades hitta detta häfte som är perfekt för det syftet. Går igenom envariabelanalys, specifikt för teknisk fysik med extra fokus på teori och bevis men även en del räkning och övningar.
https://people.kth.se/~tomase/booklets/envariabelanalys.pdf
https://www.kth.se/student/kurser/program/CTFYS/20202/arskurs1
De verkar inte ha spikat kurslitteratur i flera av kurserna än dock. (Antog KTH men finns motsvarande sidor för Uppsala osv om man söker på det)
Det finns kursbokssamlingar för teknisk fysik på KTH, du kan säkert få den av någon om du känner någon som går programmet. Det ändras aldrig.
Som pixisdot säger kommer fysiken börja på låg nivå, men matten går snabbt. De tre första kurserna i matte är envariabelanalys, linjär algebra och flervariabelanalys. Du kan plugga de på sommaren själv, eller redan nu!
"Mekanik" betyder detta: https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Mekanik
Vilket universitet talar vi om?
Tack för alla svar.
Jag undrar också spelar det någon roll vilken universitet man väljer om man studerar teknisk fysik såsom KTH, Chalmers, LTH, Karlstad universitet osv?
Annna12345 skrev:Jag undrar också spelar det någon roll vilken universitet man väljer om man studerar teknisk fysik såsom KTH, Chalmers, LTH, Karlstad universitet osv?
Ja såklart, var ska du bo?
Nu kommer alla slå ner mig men KTH är bäst såklart!
Vet inte än var jag ska bo men jag undrar spelar det någon roll efter utbildningen vilken skola man har valet eller utgår de endast utifrån betygen?
Annna12345 skrev:Jag undrar också spelar det någon roll vilken universitet man väljer om man studerar teknisk fysik såsom KTH, Chalmers, LTH, Karlstad universitet osv?
Tillgängliga inriktningar, kultur och forskningsfokus är det som spelar störst roll. Utöver faktumet att du ska bo där i fem år så du bör trivas.
Ingen högskola kan utge sig ge behörighet för en yrkesexamen såsom civilingenjör utan att ha uppfyllt grundläggande kriterier och reglemente. Därför kan du räkna med att du absolut får en relevant utbildning gentemot hur ingenjörsrollen ser ut i Sverige.
Jag anser det aningen överflödigt att prata om Chalmers, KTH m.fl. då de är så pass stora att spridningen i kvalitet är för bred. Välrenommerade och stabila val.
Teknisk fysik i Karlstad anses som svårast enligt de yrkesverksamma jag mött och alumnerna därifrån håller oerhört hög nivå. Läs enbart där om du är väldigt intresserad av kvantfysik då jag hört att föreläsaren i första kvant-kursen undervisar på doktorand-nivå. Vilket enligt utsagor ska gälla flera kurser.
LTH har genomfört så pass mycket kvalitetsarbete på F att det inte är en överraskning att universitetet kommer väldigt högt i UKÄ:s årsrapporter. Läs F i Fokus om du är intresserad av det.
Civilingenjörer i allmänhet är hett eftertraktade, så bara med en examen så är du anställd.
Du borde kolla masterprogrammen de erbjuder, vissa erbjuder färre. Missa inte att vissa universitet delar in i masterprogram sedan "spår" som kan vara väldigt varierade.
Vilken skola går ni på?
KTH bioteknik