Talet e
Hej
Jag är lite fundersam över när man får lära sig att i läroplanen för de olika kurserna så tas inte begreppet e upp förrän i matematik 3. Stämmer det att man inte känner till e värdet sen innan?
Jag vet egentligen inte, men eftersom varken logaritmer eller derivata dyker upp förrän i Matematik 3 så verkar det väl ganska rimligt att talet inte gör det heller.
Logaritmer verkar vara i Matte 2, men de kanske har gjort om det. https://www.matteboken.se/lektioner/matte-2/logaritmer
Man lär sig 10-logaritmer i Ma2. Man behöver inte konstanten e förrän i Ma3.
Ah, läste slarvigt. Men som sagt, även 10-logaritmer kan ju diskuteras och beräknas utan .
10-logaritmer ses kanske av matematiker som något som katten släpat in. Inte desto mindre är de viktiga p g a många tillämpningar i samhället ex vis PH, ljudtryck (DB) o s v. De som använder de här begreppen i sitt arbete/studier är kanske inte samtidigt särskilt intresserade av konvergensen av (1+1/n)n . Vi behöver också kunna prata med dom.
10-logaritmer är också ett begrepp som är lite enklare att förstå: Om 101 = 10 och 102 = 100 så är det väl rimligt att det finns ett tal t, 1 < t < 2, sådant att 10t = 50, och så kallar vi talet t för lg50. Jag tycker att 10-logaritmer är ett bra steg på vägen, och för många människor räcker det mer än väl. Det var lite svårt att ge ett exempel på vad de gymnasieelever som läser ekonomi med inriktning juridik skall ha för nytta av logaritmer.
Om du är intresserad av talet e så kan du få lite bakgrundsinformation och nutida användning i matte 3 och matte 4 i den här LÄNKEN
Det är mitt "gymnasiearbete" från förra året som förhoppningsvis kan ge dig lite användbar information.