Talanalys
Hej, får man använda ”jag” i en talanalys. Tror jag fick någon kommentar av en retoriklärare förr om att man ska undvika det, men är inte säker. Nu har jag heller inte gjort en sådan analys på 2 år, så finns det något annat att tänka på? Typ andra ord jag bör undvika eller något man helst ska ta med.
Om det ska ligga betoning och vikt i att det är just du som tycker något kan det användas. Annars föreslår jag passiv form så gott det går. Det brukar också vara ett säkrare kort när man inte vet vad läraren tycker.
Normalt sett när man skriver vetenskapligt så ska man undvika "jag" ex. i vetenskapliga artiklar och uppsatser. Så det beror lite på hur formell och vetenskaplig analysen ska vara.
Jag tänker att normalt i en talanalys så är det du som har gjort analysen och personen som analyserar blir ganska viktig, för jag hade säkert inte gjort samma analys som du gjort.
Som MRPotatohead säger så kan man oftast undvika ordet "jag" genom omskrivningar ex. i passiv-form eller på andra sätt.
Jämför
När jag studerar talet, märker jag att talaren ofta återkommer till ett speciellt ord
---> Vid studerandet av talet går att märka att talaren ofta återkommer till ett speciellt ord.
Jag hittar att finns en röd tråd genom hela talet där inledningen och avslutningen hänger ihop.
--> Det går att hitta en röd tråd genom hela talet där inledningen och avslutningen hänger ihop
Då har man inte med ordet "jag" men av sammanhanget kan man ändå förstå att det är dina tankar och dina slutsatser.
Jag tycker att det viktigaste är att man förklarar och ge exempel på varför man kommer till olika slutsatser.
Exempelvis att inte bara skriva: "Talet har en bra disposition med en tydlig intresseväckande inledning och avslutning" utan att också ge exempel och förklara hur talet är disponerat, på vilket sätt inledningen är tydlig och intresseväckande och vad i avslutet som är tydligt. Så att andra förstår varför du har kommit till dina slutsatser om talet. Jag som läsare kanske inte kommer hålla med i din analys men det kan vara en bra analys ändå, om du kan motivera dina tankar och slutsatser.