System som inte är i jämvikt
2.16 Vid 298 K är jämviktskontanten K = 1,36^10-3 för nedanstående reaktion: 2HI (g) <-> H2 + I2
a) Beräkna koncentrationskvoten Q och avgör med hjälp av den om reaktionen kommer gå åt vänster. Denna fick jag rätt på, svaret blev 1,00M och Q är större än K, reaktionen kommer gå åt vänster.
b) Beräkna koncentrationerna [HI], [H2] och [I2] efter att jämvikten har fått ställa in sig. Denna uppgift förstår jag inte? Vi har givna koncentrationer, men hur ska jag använda dom för att beräkna dom nya koncentrationerna?
Jag tänkte att eftersom molförhållandet är 2:1:1 så tänkte jag att det blir +2x för 2HI och +x för 1,00 och +x för I2. Sen tänkte jag ta 1,00 + x gånger 1,00 + x dividerat med (1,00 + 2x)^2. Men detta känns fel?
För a) saknas det information, men du har säkert gjort rätt. Enheten för Q är dock inte M, utan ...
Du vet K, så du kan räkna ut förhållandena mellan koncentrationerna vid jämvikt.
Q har ingen enhet va?
Hur räknar jag ut det? Jag tog 1,00 x 1,00 / 1,00^2 x 1,36 x 10^-3?
Är alla koncentrationer från början lika och = 1 M?
Låt x M H2 reagera. Hur mycket I2 reagerar då? Hur mycket HI bildas?
Ställ upp uttrycket för K. Ett x-värde ger rätt värde på K.
När H2 reagerar bildas ju lika mycket I2 väl? Alltså jag tänker på molförhållandet 2:1:1.
Jag tänker x + x / 2x? Det blir 2x / 2x = x? Känns bara fel :/..
Koncentrationerna från början är inte lika nej, dom alla har väl en okänd koncentration va?
Kan du lägga in en bild av uppgiften, eller skriva av den ord för ord? Vi kan inte hjälpa dig om vi inte vet exak hur den är skriven.
2HI <-> H2 + I2
Cstart 0 0 0
Ändring +2x +x x
Cjämvikt 2x x x
Q = x + x / 2x = 2x / 2x = x
Smaragdalena skrev:Kan du lägga in en bild av uppgiften, eller skriva av den ord för ord? Vi kan inte hjälpa dig om vi inte vet exak hur den är skriven.
2.16 b)
Isaak skrev:Koncentrationerna från början är inte lika nej, dom alla har väl en okänd koncentration va?
Se sista meningen över a). "Vid ett visst tillfälle" är det som jag gissade var "från början".
Ok! Så från början har vi alltså 1 M av varje koncentration. Jag får det till Q = 2,00 gånger 2x 1,00 + 2x2.
Isaak skrev:Ok! Så från början har vi alltså 1 M av varje koncentration. Jag får det till Q = 2,00 gånger 2x 1,00 + 2x2.
Om du verkligen menar så kan du skriva om du har gjort. Om du menar något annat måste du använda parenteser, eller använda formelskrivaren, eller skriva på ett papper och lägga upp bilden.
Du borde mena Q > K, så reaktionen går åt vänster precis som du skrev i ditt förstainlägg.
Vid jämvikt har det förbrukats x mol av vätgas och jodånga, och det har bildats 2x mol HI. Antalet mol gas förändras inte vid reaktionen, så vi kan räkna med substansmängder i stället för koncentrationer. Vilken substansmängd finns det av vätgas, jodånga respektive HI?
Vi behöver massan och molmassan för att räkna ut substansmängden va? Eller menar du formeln c = n/V. Volymen har jag ej:/
Eftersom antalet mol gas inte ändras vid reaktionen kan man räkna med substansmängder istället för koncentrationer, så det gör inget att du inte vet volymen. Du vet ju koncentrationerna från början Räkna med att volymen är 1 dm3 så slipper du räkna om något, utan kan räkna med att det fanns 1 mol av vardera ämnet från början.
Gör en ny ICE-tabell. Du vet att alla substansmängderna var 1 från början. Reaktionen kommer att gå åt vänster, så låt x mol vätgas reagera med x mol jodånga så att det bildas 2x mol HI. Vilka uttryck beskriver substansmängderna av jod, vätgas respektive HI vid jämvikt?
Jag hänger nästan med nu. Det bildas 2x mol HI eftersom koefficienten är 2 för HI, sen bildas det x för jodånga eftersom koefficienten är 1 och det bildasx jodånga eftersom koefficienten är 1. Men förstod inte vad du menade med sista frågan.
Det fanns 1 mol HI från början och det har bildats 2x mol när det är jämvikt, hur mycket HI finns det vid jämvikt?
Det fanns 1 mol H2 från början och det har förbrukats x mol när det är jämvikt, hur mycket H2 finns det vid jämvikt?
Det fanns 1 mol I2 från början och det har förbrukats x mol när det är jämvikt, hur mycket I2 finns det vid jämvikt?
2x + 1 mol HI vid jämvikt, 1 - x mol H2 vid jämvikt och 1 - x mol I2 vid jämvikt.
Sätt in uttrycken i Ka och räkna ut x.
Har jag tänkt rätt hittills om jag skrivit Ka = 2x - 2 2x + 1? Eller ska jag skriva Ka = 2 - 2x ÷ 2x + 1 = 1,36 10-3 det vill säga att jag tar med jämviktskonstanten också för att få ut x?
Nej, det stämmer inte att , som du har skrivit. Om du varken vill använda formelskrivaren (som finns tillgänglig om du skriver från en dator, den ser ut som ett rotenur-tecken och finns i överkanten av inskrivningsrutan) eller skriva på ett papper och lägga upp bilden (det har jag sett att du vet hur man gör) så måste du använda parenteser.
Och Ka är det bara när det handlar om syror, här är det K som gäller.