Syror och baser
Hej!
Drar till med ett exempel så jag kan förklara bättre. Varför avges t.ex. vätejonen i HCl eller i karboxylsyrans OH-grupp om man tillsätter dessa i vattenlösningar? Vad är det som säger att just vätejonen(H+) vill till vattnets (H2O ), jag vet att Syret har 2 par fria valenselektroner, men varför väljer vätejonen just att gå över till vattnet? Är det för att syret är mer elektronegativt än klor, i HCl finns ju en dipolbindning där pluspolen finns på vätets sida, så är det möjligen så att när denna sida kommer i kontakt med syrets fria elektronpar som är en negativ pol helt enkelt binder till syret och så är klorjonen nöjd eftersom den har ädelgasstruktur?
Ni får jättegärna fylla på med avancerad fakta då jag har läst högre än Kemi 1 och är ytterst intresserad i ämnet.
Syror/baser är ett sätt att sortera ämnen efter hur de reagerar när de kommer i kontakt med vatten. En del ämnen reagerar inte alls (stanol, socker) och sägs då sakna syrabasegenskaper. En del ämnen reagerar med vattnet genom att en vätejon lossnar från ämnet och fastnar i en vattenmolekyl, så att det bildas en oxoniumjon och en negativt laddad jon. Sådana ämnen kallas syror, och en vattenlösning som innehåller (överskott av) oxoniumjoner kallas en sur vattenlösning. Andra ämnen reagerar med vattnet genom att en vätejon lossnar från vattenmolekylen och fastnar i ämnet, så att det bildas en hydroxidjon och en positivt laddad jon. Dessa ämnen kallas baser, och en vattenlösning som innehåller (överskott av) hydroxidjoner kallas en basisk vattenlösning.
Om en reaktion sker eller inte beror på vilka ändringar i entalpi och entropi som sker i samband med reaktionen. Man kan använda sig av Gibbs fria energi för att konna räkna ut om en reaktion sker eller inte.
Jag förstår allt du skrev men vad är det för energi som gör så att Protonen(H+) "flyr" från klorjonen för att hellre binda till syret i vattenmolekylen? Den har ju redan fått ädelgasstruktur i HCl molekylen så varför sker där en kemisk reaktion?
Kanske är ute och svamlar nu i ovan text. Har jag rätt om jag påstår att när HCl hamnar i vatten så löses molekylen upp till H+ och Cl- joner där dessa nu är fria från varandra, då kan därför H+ "attackera" syret i vattenmolekylen?
Samt en annan fråga jag har: när t.ex. NaCl hälls i en vattenlösning så hydratiseras Na+ och Cl- jonerna av vattenmolekylerna igenom jon-dipolbindningar, frågan jag har då är varför kan man inte säga att nu molekylerna heter Na(H2O) och Cl(H2O)??
Många frågar nu, men skulle uppskatta om du tog dig tid att svara på alla!:)
Man brukar inte alltid sätta ut att natriumjonerna och kloridjonerna är akvakomplex. Ibland gör men det, om t ex aluminium(III)hexaakvakomplexet reagerar som en syra.
HCl-molekylen blir till en kloridjon, som är fri i vattenlösning, och en vätejon, som omedelbart reagerar med en vattenmolekyl så att det bildas en oxoniumjon. Eftersom reaktionen sker, så är det antingen starkare bindningar i produkterna än i reaktanterna (entalpin minskar) eller större oordning i produkterna (ökad entrropi), kanske båda.