Syror och baser
Tjenare.
Har fastnat på följande fråga:
Du hittar en omärkt flaska med en vätska i och vill till en början se om det är surt eller basiskt. Vilken indikator bör du inte använda och varför?
Det enda jag kommit fram till är att man inte bör smaka på den.
Sen kommer jag inte fram till något, fattar liksom inte frågan.
Blanda vätskan med vatten (såvida du inte har en vattenlösning från början).
Ett surt ämne ger ett pH-värde som är lägre än 7.
Ett basiskt ämne ger ett pH-värde som är högre än 7.
Man vill alltså ha en indikator som ändrar färg vid pH 7, exempelvis BTB som som har en gul färg om pH är lägre än 7 och en blå färg om pH är högre än 7.
Här finns en lista med andra indikatorer och deras omslagsintervall:
https://www.formelsamlingen.se/alla-amnen/tabeller/kemi/syra-bas-indikationer
(Och jag håller för övrigt med dig - man bör inte smaka på vätskan för att ta reda på om det är en syra eller bas)
Jo, så långt är jag med när det gäller allt du säger.
Det som de vill ha fram med frågan är mer VILKA man ska använda och VILKA man inte ska använda, till exempel på grund av säkerhetsrisk kanske eller liknande.
Var står det att det handlar om säkerhetsaspekter? Du kan exempelvis inte använda metylorange i det här fallet trots att det är en pH-indikator.
Teraeagle skrev:Var står det att det handlar om säkerhetsaspekter? Du kan exempelvis inte använda metylorange i det här fallet trots att det är en pH-indikator.
Varför kan man inte använda metylorange?
Och min polare sa att btb kunde vara brandfarligt.
Varför kan man inte använda metylorange?
För att metylorange skiljer inte mellan surt och basiskt, utan mellan jättesurt och ganska-surt-eller-neutralt-eller-basiskt.