Syror
Hej! Jag håller på att jobba med syror och baser, och jag förstår inte varför vissa syror är surare än andra? Vad avgör hur många vätejoner en syra släpper ifrån sig i exempelvis vatten? Och säger man att en surare syra är starkare än en mindre sur syra?
desperat skrev:Hej! Jag håller på att jobba med syror och baser, och jag förstår inte varför vissa syror är surare än andra?
Det går att förklara, men det behövs universitetskemi för att ge ett bra svar.
Vad avgör hur många vätejoner en syra släpper ifrån sig i exempelvis vatten?
Ett nödvändigt (men inte tillräckligt) villkor föratt en syra skall kunna avgef lera vätejoner är att det finns flera väten i syrans kemiska formel.
Och säger man att en surare syra är starkare än en mindre sur syra?
Hur sur en vattenlösning av en syra är beror dels på vilken syra det är, dels på koncentrationen. Man kan ha en koncentrerad lösning av en svag syra som är surare än en utspädd lösning av en stark syra.
Men varför påverkar koncentrationen av en syra i en vattenlösning hur surt det är? Vatten påverkar väl inte pH-värdet eftersom det är neutralt? Borde inte vattnet bara "sprida ut" vätejonerna?
Ju fler oxoniumjoner (vätejoner) som det finns, d v s ju mer syra man har tillsatt, med andra ord ju mer koncentrerad syran är, desto surare blir lösningen (Detta gäller om det är samma syra, om det är olika syror kan det vara krångligare).
Okej, jag tror att jag förstår nu. Tack så mycket för hjälpen!