Syriens Inbördeskrig
Jag går i årskurs 9 och skall skriva en text om valfri konflikt i mellan östern och jag har valt Syriens inbördeskrig. Det vore till extrem stor hjälp om jag skulle kunna få kritik med vad jag ska förbättra, ta bort, lägga till och så vidare.
I texten ska jag besvara vad som är kärnan bakom konflikten, orsaker, utveckling, konsekvens för samhället, eventuella lösningar och ta hjälp av ett makt, ekonomiskt och ideologiskt perspektiv.
Tack på förhand!
Uppsatts: (ca två A-4)
Syrien är en till ytan en liten republik i Mellanöstern men med hela 22 miljoner invånare. Landet har varit en fransk koloni fram till 1940-talet när dom blev självständiga men ockuperades sedan även i vissa delar av landet av Israel under sexdagarskriget 1967. Dessa koloniseringar har båda bidragande faktorer till denna konflikt.
År 2000 blir Bashar al-Assad diktator i Syrien efter att både hans bror och far dött. Han var från början utbildad till ögonläkare och var bosatt med familj i London, England. Innan detta har Syrien varit en diktatur långt tillbaka i tiden men med en ny president medförde det hopp till folket om ett framtida demokratiskt styre. Till en början på 2000 talet verkade det faktiskt fungera men ganska fort gick det tillbaka till ett mer och mer diktatoriskt samhälle.
Bashar al-Assad är ledare för det socialistiska partiet Baath. Denna ideologi bygger på ideén att att förena hela arabvärlden. Både ledaren och partiet är även religiösa som shiamuslimska alawiter vilket är en undergrupp till shia-islam. Maktpositionerna är endast tilldelade alawiter vilket betyder att det endast är folk inom shiaislam som tar politiska beslut.
Det problematiska med detta är att endast 10 procent av befolkning är alawiter vilket resulterar till ett stort missnöje bland sunnimuslimerna (som uppfyller 70 procent av befolkningen). Om man då kollar ur ett ekonomiskt perspektiv kan vi se att inte endast hade denna minoritet både dominerat all makt och militär men också det kanske viktigaste, deras olja. Olja har länge varit det som alla länder i mellanöstern fått den största inkomsten från men när ekonomin endast skötts av regimen blir det ett otroligt dåligt ekonomiskt samhälle eftersom vissa har allt och andra inget.
Det fanns alltså en stor brist på jobb, landet hade korrupterats av ledningen och politisk frihet var långt ifrån verkligheten, med detta var det inte konstigt att rebeller uppstod.
Kriget i Syrien är ett inbördeskrig som från början var mellan regimen och olika oppositionsgrupper men har i senare dar även eskalerat i en konflikt mellan oppositionsgrupperna dom själva. Den officiella starten för detta inbördeskrig var den arabiska våren som straffades hårt av regimen.
Den arabiska våren var en vår 2010 som byggde på demonstrationer runt om i alla arabländer som skulle fortsätta in i en sommar, höst och vinter.
Oppositionsgrupperna blev med tiden mer och mer hårdföra och även mer religiösa. En av dom grupperna är den världskända alliansen IS.
IS är en terrororganisation som tidigare varit delaktig inom al-qaida. De definierar sig själva som en sunnimuslimsk allians och strävar efter en värld med samma tro som dom. På grund av den instabila politiska tillvaron i Syrien drar sig många syrier till denna grupp vilket är helt förståeligt. För de sunnimuslimer som inte vinner någonting på att sitta och se sitt land förstöras och gillar idéen av att hela världen att tycka som dom själva kan IS vara en utväg och därför växer IS ständigt.
Det civila folket och samhället har fått genomgå en fruktansvärd tid. 2016 uppskattade man att 300 000 tusen människor har dött av konflikten, att ca halva syriens befolkning är på flykt (11 miljoner) och att hela syrien är en ekonomisk katastrof.
Den stora spekulationen enligt mig är varför kriget fortfarande håller på och varför, så som det ser ut nu, man inte kan se ett slut.
Om man fördjupar sig inom ämnet kan man tydligt se hur olika oppositionsgrupper har ekonomiska stöd från bland annat USA, Turkiet, Saudiarabien och Qatar medans regimen i syrien har stöd från bland annat Ryssland, Iran och shiamuslimska Hizbollah i Libanon. Genom detta blir Syrien ett slags spelfält, något man kan dra paralleller till kalla kriget.
Allt detta gör att konflikten i syrien är väldigt komplex eftersom så många blir inblandade.
I en konflikt med endast oppositionsgrupperna och regimen skulle det vara relativt enkelt att avsluta konflikten med hjälp av att någon vinner. I det här fallet är det betydligt svårare eftersom både regimstyrkor, sunni rebeller, terroriststämplade armeer och kurdiska grupper strider mot varandra.
Det som skulle kunna vara potentiella lösningar är att landet skall splittras, delas upp i olika områden eller som jag tidigare nämnde, att någon “bara” vinner. Ett annat förslag är att länderna ska få fred genom förhandling, anordna ett möte med alla inblandade ledare för att försöka diskutera fram ett avtal. Det som dock verkar vara problemet är att regimen inte än vill ha fred, så länge inte dom går helt vinnande ut ur kriget. Antalet soldater som har omkommit från Assads sida eller hur mycket pengar dom förlorat verkar inte vara något ledaren bryr sig om. Om han inte vinner vill han inte sluta kriga.
KÄLLOR
https://www.aftonbladet.se/nyheter/utrikes/article21515702.ab
https://www.open-doors.se/nyheter/2013/augusti/2665258/
http://www.bbc.com/news/world-middle-east-35806229
https://www.expressen.se/geo/mats-larsson/vi-forklarar-kriget-i-syrien--de-krigar--darfor-krigar-de--sa-manga-har-dott/
https://www.svd.se/9-saker-du-undrar-om-syrien
http://www.globalis.se/Konflikter/Den-islamiska-staten-IS
https://sv.wikipedia.org/wiki/Syriska_inbördeskriget#Storsyrien.2C_franska_kolonialmakten_och_sj.C3.A4lvst.C3.A4ndighet
http://www.globalis.se/Konflikter/Syrien
https://www.svtplay.se/video/14946324/varldens-konflikter/varldens-konflikter-syrien?info=visa&start=auto
https://sv.wikipedia.org/wiki/Statskupp
https://sv.wikipedia.org/wiki/Förenade_arabrepubliken
https://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/förenade-arabrepubliken
http://www.sakerhetspolitik.se/Konflikter/Syrien/Fordjupning-Syrien/
https://svenska.yle.fi/artikel/2014/11/28/de-har-herrarna-ritade-granserna-med-linjal-inte-konstigt-att-det-krigas-i-syrien
https://www.so-rummet.se/kategorier/historia/varldens-lander-historia/mellanostern-historia/syriens-historia#
https://www.so-rummet.se/kategorier/samhallskunskap/varldens-lander-samhallskunskap/mellanostern-samhallskunskap/fakta-om-syrien
http://www.grundskoleboken.se/wiki/Inbördeskriget_i_Syrien
http://www.isp.se/sanktioner/sanktioner-mot-syrien/
Texten är inte dålig, men rätt hoppig.
När man skriver berättelser i svenskan är det viktigt med "show, don't tell" och samma sak gäller faktatexter. Skriv inte att det är mycket som händer, utan beskriv händelserna. Skriv t.ex. inte "Det civila folket och samhället har fått genomgå en fruktansvärd tid. " utan beskriv vad de gått igenom istället.
Se till att det du beskriver sker i rätt tidsföljd, hoppa inte litet fram och tillbaka. Se också till att ta med fullständiga beskrivningar så läsaren slipper gissa. Skriv t.ex. inte "Oppositionsgrupperna blev med tiden mer och mer hårdföra och även mer religiösa. En av dom grupperna är den världskända alliansen IS." utan beskriv grupperna och undvik ord som "världskända". Stryk alla "kolla" samtidigt i texten, det ger ett väldigt amatörmässigt intryck.
När du beskriver slutsatserna måste du ta med både fördelar och nackdelar med dina olika teorier.
Jag skrev ett enkelt underlag förra året till min undervisning i nutidshistoria för mina egna nior. Mycket har hänt sedan dess, Både Mosul och Raqqah har fallit och IS har krossats, jag ser att du har med länken bland dina källor men jag tycker du ska ta en titt på den igen så kanske du kan få hjälp med tidsföljden i alla fall: http://grundskoleboken.se/wiki/Inb%C3%B6rdeskriget_i_Syrien
Jag känner att jag var på gränsen till otrevlig. Det var inte meningen.
Din text är bra. Du har en gedigen samling källor. Du har visat att du både förstår de religiösa, politiska och ekonomiska orsakerna till konflikten. Du har fått med stormakternas roller och kurdernas märkliga position i konflikten.
Mina kommentarer i förra inlägget är främst om du vill slipa till texten mer och helt enkelt försöka få den att bli bättre utifrån kraven i LGR11.
//Ingemar