Syremolekyler med dubbelbindingar
Hej,I en syremolekyl (o2) hålls de båda syreatomerna ihop av två molekylbindnigar samtidigt. Det kallas för en dubbelbindning. Hur är elektronerna fördelade och varför är syreatomerna nöjda.
Båda atomerna vill ha 8 elektroner i sitt yttre skal. Båda atomerna lånar ut 2 till den andra. För varje elektron som de lånar ut till varandra är det en bindning.
Nej, det är inte en dubbelbindning i en syremolekyl, det är en krångligare bindning.
Detta stor i min kemi bok "I en syremolekyl (o2) hålls de båda syreatomerna faktiskt ihop av två molekylbindnigar samtidigt. Det kallas för en dubbelbindning. Förklara hur elektronerna är fördelade och varför syreatomerna är nöjda."
Då har du en felaktig kemibok. Vilken bok är det? jag vills kriva till förlaget och klaga.
Bedrövligt. Tack!
Smaragdalena skrev:Nej, det är inte en dubbelbindning i en syremolekyl, det är en krångligare bindning.
Verkar inte vara en ovanlig förenkling:
Där står det att grundttillståndet i eyremolekylen är ett triplett-tillstånd. Det är helt korrekt.
Smaragdalena skrev:Där står det att grundttillståndet i eyremolekylen är ett triplett-tillstånd. Det är helt korrekt.
Det står också att man förenklat kan kalla det en kovalent dubbelbindning.
En kovalent dubbelvindning har inte två oparade elektroner. Om syrgas hade en vanlig dubbelbindning skulle syrgas inte vara så reaktivt som det är.
Smaragdalena skrev:En kovalent dubbelvindning har inte två oparade elektroner. Om syrgas hade en vanlig dubbelbindning skulle syrgas inte vara så reaktivt som det är.
Ifrågasätter inte vad du säger. Förstår vad du menar. Försökte bara påpeka att det verkar vara en vanlig men felaktig förenkling.
Är det en särskilt dålig förenkling tycker du? Jag menar för lägre nivåer görs det väl liknande förenklingar hela tiden.
Jag tycker det är fel att lära ut sådant som är fel. Jag vet att jag hade problem med just denna missuppfattning för egen del när jag läste på Chalmers, och jag vill inte att fler personer skall få denna vanföreställnig.
Smaragdalena skrev:Jag tycker det är fel att lära ut sådant som är fel. Jag vet att jag hade problem med just denna missuppfattning för egen del när jag läste på Chalmers, och jag vill inte att fler personer skall få denna vanföreställnig.
Det var enligt förenklingen jag också lärt mig på högstadie + gymnasium.
Även Nationalencyklopedin skriver:
"Den tvåatomiga syremolekylen innehåller sammanlagt 12 valenselektroner. Av dessa ligger 8 i bindande och 4 i antibindande molekylorbitaler. Nettoeffekten av denna elektronfördelning blir att syremolekylen förenklat kan betraktas som sammanhållen av en dubbelbindning,"
SpKe skrev:Även Nationalencyklopedin skriver:
"Den tvåatomiga syremolekylen innehåller sammanlagt 12 valenselektroner. Av dessa ligger 8 i bindande och 4 i antibindande molekylorbitaler. Nettoeffekten av denna elektronfördelning blir att syremolekylen förenklat kan betraktas som sammanhållen av en dubbelbindning,"
Betonar man att det är en förenkling så tycker inte jag att det ställer till det alldeles för mycket (i alla fall inte så mycket som införandet av "triplett-tillstånd" hade gjort på högstadiet..😅)
Jag kan bara säga att det ställde till det för mig. Det är svårare att "av-lära" sig något som är felaktigt än att bara lära sig det som är rätt.