syrakonstant
Varför är starka syrors syrakontant Ka större än för svaga syror? Jag förstår principen av att en stark syra blir fullständigt protolyserad och därmed får större syrakontant, men varför är det så? Här finns en förklaring, men jag förstår inte vad som menas när syra-bas-jämvikten är "förskjuten". Kan någon hjälpa mig förstå?
"I vattenlösningar av den starkaste syran är en större andel av syramolekylerna protolyserade än i vattenlösningar av den svagaste syran. Därmed är syra-bas-jämvikten (skriven som i uppgift 21) mest förskjuten åt höger i lösningar av den starkaste syran (vilket ger störst värde på Ka)"
Detta förstår jag till exempel: "Ett stort värde på Ka säger att H3O+-koncentrationen (och A–-koncentrationen) är stor i förhållande till syrakoncentrationen [HA]. Det innebär att en stor andel av syramolekylerna är protolyserade, d.v.s. att syran är stark. Svaga syror har låga värden på Ka." Men jag tappar bort mig när det skrivs om en förskjutning som bidrar till att syran blir stark/svag.
Du har jämviktsreaktionen . Om reaktionen är förskjuten åt höger betyder det att nästan alla syramolekyler harprotolyserat, så det finns många oxoniumjoner och anjoner men få syramolekyler i vattenlösningen - om det är en stark syra finns det egentligen inga syramolekyler alls. Om man skriver uttrycket för blir ju det , och om det är en stark syra blir det så det blir oändligt stort, men om det är en svag syra blir det , så då blir det ett litet värde på .
Okej. Jag förstår däremot inte riktigt det här med att det blir "förskjutet" åt ett håll. Vad är det som blir förskjutet? Mängden oxoniumjoner? någon annan jon? vad är det som "förskjuts"?