1 svar
669 visningar
HejsanSvejsan123 behöver inte mer hjälp
HejsanSvejsan123 5
Postad: 20 mar 2017 17:00

Syrahaltsbestämning i sura frukter

Jag ska skriva en laborationsrapport denna vecka om en laboration som utfördes förra veckan men är lite osäker på vad som menas med att bestämma syrahalten i fruktsaft.

I instruktionen stod det att syftet är att "bestämma syrahalten i fruktsaft från någon av frukterna citron, lime, apelsin eller ananas." och vi skulle själva bestämma metoden. Vi fick veta att ekvivalenspunkten för syrorna i frukten är 8,5 av läraren. Vi använde oss av titrering och undersökte en lime och tog 10 ml fruktsaft. Det gick åt 96.2 ml natriumhydroxid, NaOH (0,1 M) för att färgen skulle slå om (vi använde fenolftalein, alltså hade lösningen ca 8,0 i pH efter titreringen). 

Är det meningen att man ska räkna ut pH när man bestämmer syrahalten eller ska man bara räkna ut koncentrationen H3O+-joner, eller något helt annat?

Smaragdalena 80504 – Avstängd
Postad: 20 mar 2017 17:52

Du skall beräkna koncentrationen av själva syran i den ursprungliga lösningen.  KOnstig uppgift, eftersom det finns både citronsyra och askorbinsyra i citrusfrukter. Men du borde få fram den sammanlagda koncentrationen av diverse syror.

Svara
Close