Syrahaltsbestämning i sura frukter
Jag ska skriva en laborationsrapport denna vecka om en laboration som utfördes förra veckan men är lite osäker på vad som menas med att bestämma syrahalten i fruktsaft.
I instruktionen stod det att syftet är att "bestämma syrahalten i fruktsaft från någon av frukterna citron, lime, apelsin eller ananas." och vi skulle själva bestämma metoden. Vi fick veta att ekvivalenspunkten för syrorna i frukten är 8,5 av läraren. Vi använde oss av titrering och undersökte en lime och tog 10 ml fruktsaft. Det gick åt 96.2 ml natriumhydroxid, NaOH (0,1 M) för att färgen skulle slå om (vi använde fenolftalein, alltså hade lösningen ca 8,0 i pH efter titreringen).
Är det meningen att man ska räkna ut pH när man bestämmer syrahalten eller ska man bara räkna ut koncentrationen -joner, eller något helt annat?
Du skall beräkna koncentrationen av själva syran i den ursprungliga lösningen. KOnstig uppgift, eftersom det finns både citronsyra och askorbinsyra i citrusfrukter. Men du borde få fram den sammanlagda koncentrationen av diverse syror.