3 svar
16 visningar
zenaa06 34
Postad: 11 nov 18:53 Redigerad: 11 nov 19:21

Syrabastitrering

Hej! Jag undrar varför pH-värdet är lägre än 7 när en stark syra blandas med en svag bas, och varför pH-värdet är högre än 7 när en svag syra blandas med en stark bas. Jag förstår att det är relaterat till de korresponderande ämnenas egenskaper, jag skulle uppskatta en kort förklaring! 

Teraeagle 21048 – Moderator
Postad: 11 nov 19:34 Redigerad: 11 nov 19:34

Den korresponderande basen till en svag syra är en svag bas, dvs den kommer reagera med vattnet så att det bildas en liten mängd hydroxidjoner som gör lösningen svagt basisk. En korresponderande bas till en stark syra saknar däremot basegenskaper, så där förblir lösningen neutral.

zenaa06 34
Postad: 11 nov 19:36 Redigerad: 11 nov 19:38

Jaha! Så om en svag syra reagerar med en stark bas, bildas den korresponderande svaga basen, vilken genom sidoreaktioner med vatten bildar hydroxidjoner (OH⁻), vilket leder till en ökning av pH över 7.

Och på samma sätt, om en stark syra reagerar med en svag bas, reagerar den korresponderande syran med vatten och bildar oxoniumjoner (H₃O⁺), vilket resulterar i ett pH under 7.

Sen slutligen, om både syran och basen är starka sker en fullständig neutralisation, vilket ger upphov till ett salt och vatten, och pH förblir nära 7, utan att öka eller minska. Stämmer min uppfattning?

 

Dessutom, hur förblir lösningen neutral om vi nyss konstaterade att det sker sidoreaktioner där hydroxidjoner bildas när en stark bas reagerat med en svag syra?

Teraeagle 21048 – Moderator
Postad: 11 nov 20:31

Ja det är rätt uppfattat.

Dessutom, hur förblir lösningen neutral om vi nyss konstaterade att det sker sidoreaktioner där hydroxidjoner bildas när en stark bas reagerat med en svag syra?

Lösningen blir bara neutral om du neutraliserar en stark syra med en stark bas (eller tvärt om). Deras korresponderande bas/syra saknar syrabasegenskaper och kan inte reagera med vattnet. Det gör bara svaga syror och baser.

Svara
Close