Synkronmotor och asynkronmotor
Någon som skulle kunna förklara det här lite mer ingående än det som står i boken?
Såvitt jag förstår det fungerar synkronmotorn så att magnetfält från rotorn som består av en elektromagnet och drivs av likström medan de stationära spolarna drivs av växelström. Dessa magnetfält måste då samverka för att synkronmotorn ska fungera. Men hur exakt?
Och om synkronmotorn drivs av både växel-och likström, vilken funktion fyller den? Vi vet ju att generatorer producerar växelström.
Och vilken funktion har asynkronmotorn och vad producerar den?
Asynkronmotorn är den vanligaste motorn för växelström. Den, som alla motorer, producerar mekaniskt arbete på en utgående axel. Oftast är den nog en "trefas" motor (men det kanske är lite överkurs).
Den har som det står i texten inga lindningar i rotorn är enkel och robust.
Varvtalet är beroende på växelspänningens frekvens och lite grand på hur hårt den får jobba.
Synkronmotorns varvtal bestäms helt av växelspänningens frekvens, därav namnet "synkron".
Rotorn kan vara en permanentmagnet eller en likströmsmatad spole med järnkärna.
Lindningarna sitter i en cirkel som på bilden. Man matar lindningarna i tur och ordning så att permanentmagneten ställer in sig i deras magnetfält.
Tack för svaret!
Så båda motorerna producerar ett mekaniskt arbete? Och asynkronmotorn matad alltså med bara med växelström medan synkronmotorn matas med både växel-och likström?
Ja, de producerar båda mekaniskt arbete.
Asynkronmotorn är en ren växelströmsmotor.
Synkronmotorn har en rotor som är matad med likström eller är en permanentmagnet. Lindningarna runtomkring (som kallas stator) matas med växelström.