1 svar
123 visningar
alix2a 417
Postad: 27 nov 2022 15:48

Sympatiska och parasympatiska nervsystemet

Det autonoma nervsystemet utgörs av sympatiska och parasympatiska nervsystemet, där det sympatiska dominerar vid stress och parasympatiska vid "vila" (förenklat). Men till vilken del hör typ andning och hjärtslag? Båda exemplen hör ju till autonoma nervsystemet men man gör båda både när man är stressad och i vila.

mag1 9516
Postad: 27 nov 2022 17:38 Redigerad: 27 nov 2022 20:04

Det autonoma nervsystemet brukar, som du skrev, delas in i två delar, de sympatiska och parasympatiska nervsystemen. Dessa är då undergrupper inom samma del av nervsystemet, det autonoma nervsystemet. Denna indelning är gjord för att lättare beskriva hur nervcellerna tillsammans agerar, för att förändra hur det autonoma nervsystemet arbetar, t.ex. genom att skifta fokus från "kamp eller flykt" (sympatiska) till "vila" (parasympatiska).

Båda delarna är aktiva hela tiden, men oftast är en av dem dominant, d.v.s. antingen är främst det sympatiska mest aktivt, eller så är parasympatiska mest aktivt. Förenklat brukar det beskrivas som att en av de två är aktivt. Det är inte så att helt plötsligt trycks en strömbrytare på, och t.ex. parasympatiska aktiveras helt och sympatiska slocknar helt. Du kanske har märkt det själv, t.ex. när du skall sova och precis varit väldigt aktiv, det tar ett tag då att varva ner (sympatiska systemet minskar sin aktivitet) och parasympatiska systemet blir mer aktivt. Resultatet blir att du lättare kan slappna av och somna. Motsatsen sker även, och omställningen kan ske mer eller mindre direkt, t.ex. en hög smäll eller någon som hoppar ut bakom en dörr och skrämmer dig, då reagerar kroppen väldigt snabbt och du kan i princip börja springa innan du fattar att du flyr.

Andning och hjärtslag måste ske hela tiden, och dessa uppgifter sköts av sina specialiserade nervceller i hjärnstammen, och dessa celler är så klart aktiva hela tiden. Men vid ökad aktivitet/stress, motsvarande kamp/flykt, så stimuleras dessa celler i hjärnstammen att blir mer aktiva, och på så vis få hjärtat att slå snabbare och starkare, samt andningen att öka i frekvens och volym. Och motsvarande när stressituationen är över, minskar den "stimulerande" signaleringen, och andning/hjärtslag minskar i samband med att det "sympatiska systemet" minskar, och det parasympatiska systemet börjar dominera.

Vi kan inte direkt påverka vilket system som är mest aktivt, därav namnet autonoma (självständiga) nervsystemet. Men, vi kan med viljan och tanken påverka kroppen, som då i sin tur aktiverar det ena eller det andra systemet. T.ex. genom att tänka oss att vi skall springa skorna av Usain Bolt, eller att du måste hinna med bussen, där stressen får det sympatiska systemet att direkt aktiveras och bli dominerande. Eller om du känner dig stressad, ta ett antal djupa andetag med slutna ögon och tänka på något avslappnande/trevligt, vilket snabbt får pulsen och andningen att bli lugnare, i och med att det parasympatiska systemet börjar dominera.

Svara
Close