syftet med transaminering och deaminering
Hej!
Jag undrar vad syftet med transaminering och deaminering är, förstår inte riktigt varför det behöver bildas ketosyror, tacksam för svar!
Vad behöver kroppens celler ketosyror till?
(och då menar jag inte keto-diet eller någon annan viktminskningsidé)
Varför kan cellerna behöva transaminera?
Ketosyrorna används väl i citronsyracykeln, vet inte om det var det svaret du syftade på?
Ja precis ketosyror används bl.a. i citronsyracykeln (TCA). Och ketosyror tas ifrån TCA för att bilda?
Transamineringen då?
Varför kan cellerna behöva flytta en aminogrupp från ett slags aminosyra till en annan sorts ketosyra?
Vet inte riktigt, det bildas pyrodruvsyra och glutaminsyra i samband med transaminering, men i deaminering bildas istället alfa ketoglutarsyra, varför bildar de olika produkter? förstår inte heller varför cellerna flyttar sin aminogrupp från en aminosyra till en ketosyra?
Transaminering:
Deaminering
Vad händer om du äter kost som innehåller väldigt mycket av en viss sorts aminosyra och väldigt lite av någon annan sort som du behöver? Varför finns det aminosyror som kallas för essentiella?
omvandlas den ena aminosyran till den andra för att kompensera då i transamineringen? eller blir det bara brist på ämnet. De essentiella aminosyrorna krävs i vissa processer i kroppen? och går inte att producera?
I ditt exempel kan det ju vara så att din kost innehåller väldigt mycket alanin men för lite glutaminsyra för att din kropp ska fungera normalt. Det krävs ju en viss mängd av varje aminosyra för att t.ex. bygga ett visst protein. Istället för att du då ska bli sjuk och i värsta fall dö av brist på glutaminsyra har kroppen utvecklat ett system där den kan omvandla en aminosyra till en annan aminosyra, och det sker via transaminering. Det fungerar dock inte med alla aminosyror, utan några kan inte kroppen bilda själv och de kallas för essentiella aminosyror.
Vegetarianer och veganer riskerar att få brist på dessa aminosyror eftersom de inte äter animaliska produkter, som är de främsta källorna till essentiella aminosyror för oss andra. De måste istället äta t.ex. baljväxter som ärtor och bönor som är en av relativt få vegetabiliska källor till dessa aminosyror i någon större mängd.
Om din kropp har för mycket av aminosyror rent generellt kan den genomföra deaminering där den ombildar aminosyran till något helt annat (t.ex. lagrar som fett eller ”bränner” för energi direkt). Den måste då göra sig av med kvävet först vilket sker genom att bilda ammoniak som sedan ombildas till urea och förs ut ur kroppen via urinen.
Så om jag förstod det korrekt
Transaminering används av kroppen för att omvandla olika aminosyror för att jämna ut aminosyrorna, eller omvandla till den aminosyra som kroppen behöver av en annan aminosyra (kanske kan ses som en slags jämvikt ?) medan deaminering gör av med aminosyror som kroppen inte behöver ha då det kanske finns för mycket aminosyror och det bildas urea (karbamid) ?
Det är nog det man behöver känna till på gymnasienivå, även om processen såklart är mer invecklad i verkligheten. Jag vet inte riktigt om man kan säga att det är en jämvikt, utan kroppen brukar fungera så att den stimulerar olika processer när det finns för mycket eller för lite av något. Det kan t.ex. handla om att aktivera eller inhibera ett enzym som katalyserar en viss reaktion när kroppen vill producera mer eller mindre av något.
Då förstår jag, tack så jättemycket! :)