Syfte med fermentering (cellbiologi)
Hej!
Finns det någon större mening med fermenteringen vid anaeroba processer mer än att förbruka pyrodruvsyran och NADH så att mer pyrodruvsyra (och därmed liiite energirik ATP kan bildas)? Jag hänger med på att processerna (glykolysen) pga jämviktsläget avstannar om NADH och pyrodruvsyra inte förbrukas, men har jäsningen någon större praktisk användning inom cellbiologin och för cellens funktion mer än exempelvis att dra ut på den eventuella kvävningen/drunkningen som personen utstår (extremt exempel kanske)? Glykolysen kommer inte kunna förse kroppen med den mängd ATP som behövs
tindra03 skrev:Hej!
Finns det någon större mening med fermenteringen vid anaeroba processer mer än att förbruka pyrodruvsyran och NADH så att mer pyrodruvsyra (och därmed liiite energirik ATP kan bildas)?
En av de största poängerna med fermentering är att det sker utan syre, och att ATP kan bildas direkt - utan att elektrontransportkedjan som kräver syre används.
För att en del organismer är kapabla att fermentera kan de vara metabolt aktiva (väldigt aktiva till och med) vid låg syrekoncentration eller i syrefria miljöer. Pyrovat dekarboxyleras (av enzymet pyrovat dekarboxylas) och massor av potentiell energi går förlorad. Den energi som frigörs när koldioxidmolekylen klyvs bort fångas inte alls utan förloras helt - jämför med pyrovatdehydrogenaset som överför sin acetylgrupp till CoA och samtiding fångar upp energi NAD+=> NADH. Det är delvis därför det fås ut mindre energi per glukosmolekyl vid fermentering.
För att regenerera NAD+ använder celler som fermenterar ett alkoholdehydrogenas, som reducera acetaldehyden till etanol (samma reaktion sker, fast åt andra hållet i våra celler när alkohol metaboliseras).
Jag hänger med på att processerna (glykolysen) pga jämviktsläget avstannar om NADH och pyrodruvsyra inte förbrukas, men har jäsningen någon större praktisk användning inom cellbiologin och för cellens funktion mer än exempelvis att dra ut på den eventuella kvävningen/drunkningen som personen utstår (extremt exempel kanske)?
Men detta sker inte i en person, vi kan inte fermentera kolhydrater då vi saknar enzymerna som behövs för detta. Vi skulle dessutom inte kunna få så låg koncentration av syre (nära på noll) i en cell, att fermentering skulle vara att föredra över oxidativ fosforylering - cellen skulle sakta ner och bli metabolt inaktiv innan dess, och sedan dö.
Glykolysen kommer inte kunna förse kroppen med den mängd ATP som behövs
Nej precis, därför använder organismer som kan fermentering för att generera ATP i frånvaro av syre. Viss mängd ATP kan bildas genom att mjölksyra bildas, men den mängden är mycket begränsad (vilket du nog märkt vid sprint, eller när du precis kommit fram till bussen med värsta flåset).