Sveriges miljömål
Hej.
Jag håller på att skriva klart min uppgift som berör Sveriges 16 miljömål. Jag ska välja den kommun där jag är bosatt och studera de uppsatta miljömålen för min hemkommun. Dessa miljömål ska jag sedan jämföra med en annan kommuns miljömål, givet att det är en kommun i samma län. Jag är på näst sista punkten nu och den lyder: "Vilka tycker du är de 3 viktigaste skillnaderna i hur långt de vill nå?". Jag begriper inte riktigt vad som menas och ifall någon frivillig hade kunnat komma med en tydlig exemplifiering vore det väldigt uppskattat.
Vänligen Natascha.
"Hur långt de vill nå" betyder helt enkelt hur satsiga målen är. Du ska jämföra skillnaderna i det.
Jag förstår inte heller "3 viktigaste skillnaderna", för det finns bara en skillnad: "kommun A är mer satsigt" eller "kommun B är mer satsigt".
Alltså ska jag jämföra båda kommunernas miljömål och därefter dra slutsatser vilken kommun som satsar mest på sina miljömål? Jag håller med att denna punkt är väldigt dåligt formulerad och svårbegriplig... 🙄
Vad som är en "satsning" är ju ganska subjektivt. Det skulle kunna betyda hur mycket pengar man lägger på att nå miljömålen men det är dels svårt att räkna ut, dels betyder inte mer pengar automatiskt att miljön blir bättre. Det beror på hur man använder pengarna.
I mitt hemlän har det varit en intressant debatt som går att koppla till "Begränsad klimatpåverkan" och "God bebyggd miljö" gällande insamling av matavfall.
Små kommuner har så få invånare att de inte kan ta hand om matavfall i separata kärl och behandla det. Normalt samlas det in och komposteras eller rötas till biogas. Anläggningarna för detta ligger så pass långt bort från kommunerna att det blir betydande utsläpp vid transporterna dit. Då blir det knappast någon miljövinst att samla in matavfallet separat.
Om en liten kommun i ett sådant scenario struntar i att sopsortera matavfall, innebär det då att de "satsar mindre"?
(Diskutera i små grupper, hehe...)